26 januari 2021

Column Raimond

Vrijheid.

“Doe je voorzichtig vandaag?”, gevolgd door een dikke kus en knuffel.
Al jaren een vast ritueel voor het vertrek naar mijn werk. Natuurlijk doe ik voorzichtig. Politiewerk brengt altijd gevaren met zich mee en we willen allemaal weer gezond thuiskomen.
Hoe anders is het bij de vele politiemensen thuis de afgelopen week. Meerdere kussen en een lange knuffel gevolgd door een angstige blik. Kinderen en geliefden die angst hebben dat hun geliefde, mama of papa iets overkomt. Een terechte angst. Het is niet vanzelfsprekend dat je weer gezond thuiskomt als je zwaar vuurwerk, bakstenen, stoeptegels en allerlei straatmeubilair naar je hoofd gegooid krijgt door een stelletje randdebielen. Tuig van de richel die zeggen te vechten voor de vrijheid, maar helemaal niet weten waar ze over praten. Ze grijpen de Corona maatregelen aan om te rellen en de confrontatie te zoeken met de politie. Het zijn geen vredelievende demonstranten, maar criminelen die gewapend op pad gaan waaronder voetbalhooligans, rechtsextremisten en jongeren die aan het radicaliseren zijn. Ze maken misbruik van het recht op demonstratievrijheid zoals in de grondwet staat. En dat onder het mom van vrijheid.
Wees blij dat we in een land leven waar vrijheid een van de belangrijkste pijlers is. Iedereen mag vrijuit zijn mening geven, mag zijn wie men wil zijn en mag het laten horen als men het ergens niet mee eens is. Maar zonder geweld. Geweld is nooit een middel om iets af te dwingen.
En het mooiste van het ons prachtige land is dat men zelf de keus heeft onderdeel te zijn van deze samenleving. Dat is vrijheid. Niet onder het mom van, maar echte vrijheid. Wellicht is er ergens op de wereld nog een betere plek? Ik denk het niet! De keus is aan jou, maar laat de politiemensen en anderen met rust zodat duizenden kinderen en geliefden niet met pijn in de buik van angst op de bank hoeven te zitten.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.