23 januari 2018

Subsidie verlenging aan de Stichting Aaltense Uitdaging

Raadsvergadering van 23 januari 2018.

 

Voorzitter, Waar gaan wij voor?

Houden wij onze antennes nog volop op uitstaan of trekken we deze langzamerhand in tot we geen ontvangst meer hebben en er een totale “radiostilte” is ontstaan met deze groep.

De St. A.U. werkt eigenlijk nog maar zeer kort aan hun mooie doelstelling om verbindingen te maken tussen lokale bedrijfsleven,maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen om gezamenlijk in de vorm van goederen en hulp problemen en vragen op te lossen zodat onze gemeenschap/leefbaarheid hiervan profiteert en beter wordt. Wij constateren als CDA dat er goede resultaten worden behaald en dit alles ook naar tevredenheid van partijen.Het aantal matches groeit alsook de daadwerkelijke hulp resultaten. De economische waarde is een veelvoud van de gemeentelijke ondersteuning.

Het bestuur van de Stichting A.U, heeft in de rtg ingesproken en wij vinden als CDA dat ze goede en reële argumenten hebben aangevoerd om de subsidie vorm te handhaven en niet af te bouwen. De liefde kan immers niet van één kant komen.

Wij vinden ook met hen dat er nog een te korte tijd van een goede beeldvorming is geweest richting het op eigen benen kunnen staan. (Die periode moet wat langer zijn). Ook vanuit andere ervaringen elders wordt aangegeven dat mogelijk op eigen benen staan niet zal lukken.

We maken in onze eigen leefgemeenschappen al zeer veel gebruik van vrijwilligers. Dat kan soms niet altijd en overal in elke situatie waar je gemeenschappelijke activiteiten ten gunste van de gemeenschap wilt ontplooien.

Een “gedeeltelijk” professionaliteit is vaak dan op zijn plaats om juist ook kwaliteit, werking en voortgang te bewaken en goed in stand te houden om je doelen te bereiken.

De St. A.U. doet prima werk van uit hun huidige mogelijkheden. Uw voorstel geeft het beeld van “antennes” intrekken. Wij vinden dat daar een remmende werking vanuit gaat wat juist niet moet! Dit voorstel komt te vroeg.

Bij mijn bezoek aan diverse bijeenkomsten met matches was er een hoog elan bij de partijen. Vz. hou dat elan in stand is onze oproep!

In de 2e termijn heb ik gereageerd op vragen van PP en HMV waarbij ik toen pas aangegeven heb dat wij als CDA de tijd van beoordeling veel te kort vonden en het VVD amendement wel redelijk sympathiek vinden, maar dat het nog te vroeg is om bij elke begroting weer elk jaar een toetsing (vvd) te doen over de Aaltense Uitdaging. Wij, als CDA, gaan voor nog eens 3 jaar €10.000.- per jaar, dan heb je 5 jaar van beoordeling en dan te bekijken of na die 5 jaar nog een ondersteuning nodig is. Het VVD amendement, dat het niet zou halen, is dan ook naar ons voorstel bijgesteld (na een schorsing voor overleg), en wat zo dan ook door alle andere partijen onderschreven kon worden en aangenomen werd.

 

Namens de fractie,

Freek Diersen.  

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.