10 september 2016

Wil je erover nadenken of jij naar het CDA1000 wilt gaan?

Wil je erover nadenken of jij naar het CDA1000 wilt gaan?

Mijn eerste reactie: "Ik ben onvoldoende politiek onderlegd. Moet ik de speerpunten van Aalten-Dinxperlo daar gaan vertellen? Ik wil niet voor 1000 mensen spreken. Een hele dag vergaderen? Ik lees niet altijd de nieuwsbrief en ben niet volledig op de hoogte." Al mijn redenen om niet te gaan bleken ongegrond want het CDA1000 is juist bedoelt voor alleen leden, voorbereiding was niet nodig.

Naarmate de weken verstreken kon ik geen reden verzinnen waarom ik niet zou gaan. Nog beter, eigenlijk was ik heel benieuwd. CDA1000, bleek een dag voor een ieder geschikt. 

In het al zonnige ochtendgloren van 10 september j.l. toerden Andre te Brake, Erwin Heusinkveld, Gerrit Rutgers en ik vanuit Aalten richting de Kromhouthal in Amsterdam. Een mooi groot industrieel pand gelegen aan het IJ. Aan de locatie kon het niet liggen, we waren mooi op tijd dus onder het genot van een kopje koffie heb ik de andere bezoekers in me opgenomen. Uiteenlopend, vrouw, man, oud én jong, in pak of casual. Na gesprekken over de dag bleken er ex-directeuren te zijn, oud-amtenaren, actieve ambtenaren, huismoeders, politiek actieve werknemers, ondernemers en werknemers met diverse bezigheden zoals ik. Ook een aantal bekende gezichten van het politiek CDA begaven zich te midden van de menigte, vrijuit aanspreekbaar.

Vijf onderwerpen regeerden de dag: familie & gezin, sterke samenleving, zorg voor elkaar, eerlijke economie en waarden & traditie. Drie hiervan had ik eerder al als voorkeur doorgegeven.

Vandaag was er tijd voor twee discussierondes. Op het moment dat ik naar mijn eerste ronde 'familie en gezin' toeliep bedacht ik me dat er grofweg 200 personen kunnen zijn waarmee ik in discussie kan gaan. Maar waarover precies? Natuurlijk, er wirwarde wat door mijn hoofd; mantelzorg misschien? Plichtsbesef? Optimale ondersteuning? Regelgeving?  

Bij het betreden van de hal even de ruimte scannen, links een scherm, rechts koffie, daartussen veel tafels met 8 stoelen. Tegelijk schoof ik aan met 7 zogezegd onbekenden afkomstig uit Noord-Holland, Drenthe, Zeeland, Noord-Brabant en Gelderland. Er heerste direct een prettige sfeer. De mooi gesproken inleidende speech gaf onze gedachten toch alvast richting; mantelzorg en werken, gezinnen met werkende ouders, regelgeving bij de zorgaanvragen, gecombineerde gezinnen. Aan tafel werd ik verkozen tot tafelsecretaris. Was het een opoffering? Nee. Was het een eer? Dat ook niet. Het was leuk om deze mensen te bevragen en verder stelt het niets meer voor dan iedereen aan het woord laten en zorgen dat er een stelling op tafel en in de CDA1000app komt. De tafelspelregels: het meest gedragen probleem wordt gevormd tot een stelling met zowel probleem als oplossing hierin verweven.

Na een gevoelsmatig vlotte anderhalf uur, gevuld met persoonlijke ervaringen en leuke discussies, lag ons plan op tafel: teveel aan regels verminderen naar menselijke maat voor familie en de overheid fungeert als vangnet en springplank. Op zich heel mooi, toch niet geheel concreet. Zonder in beren op te weg te denken, hoe moet dat dan worden geregeld? Er werden zeker concrete zaken genoemd zoals gedragen zorgkosten en basisinkomen. De uitwerking van 'hoe' bleek heel lastig met beperkte inzichten en tijd en ikzelf denk ook dat hetzelfde geld als de inzichten niet beperkt zijn. Over de gehele dag bleek concretie een item. Dit geeft weer hoe lastig de politiek eigenlijk is als wij met 1000 mensen al moeite hebben het te vinden. Nog een discussieronde in de middag, op naar 'sterke samenleving'.

Aan tafel bleek een zeer uiteenlopende interpretatie, van duurzame omgeving tot omgaan met elkaar en dienstplicht. Tijdens een moment van mindere concentratie (tsja) heb ik een telling gedaan, mijn uitkomst: ongeveer één op de vier personen is vrouw.  

Aan het eind van de dag stonden er zo'n 250 stellingen (problemen, plannen, ideeën) klaar. Het zou het CDA niet zijn als er geen democratische stemming was ingebouwd. 5 stemmen kon ik zetten op de meest aansprekende stellingen uit alle rondes. In korte tijd veel lezen dus. Welke mij is bijgebleven: geef vertrouwen, vraag verantwoording. Hoe dan? Daar zijn ongetwijfeld veel ideeën voor. Kortom, het CDA1000 bleek een goede manier om de achterban te betrekken bij het nieuwe verkiezingsprogramma. Een aanrader voor iedere betrokkene, ook voor de twijfelaar... Ik kijk terug op een leuke en kennis verbredende dag!

Hartelijke groet,

Nardie Somsen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.