22 maart 2018

Bijdrage Nathan Stukker aan duidingsdebat verkiezingen

Het is een goed Apeldoorns gebruik om de dag na de verkiezingen met elkaar de uitslag van de verkiezingen te duiden. Het was een spannende avond… Laat ik beginnen met het feliciteren van de winnaars:

- Als eerste mijn felicitaties aan de VVD die gisteren, na een nek-aan-nek-race, als grootste uit de bus kwam.

- Mijn felicitaties gaan ook uit naar Lokaal Apeldoorn, die met een behoud van vijf zetels een goede uitslag hebben neergezet

- Onze felicitaties gaan eveneens uit naar de andere winnaars: GroenLinks, 50plus en de PvdD

- Tot slot wil ik mijn complimenten geven aan de SP en Gemeentebelangen. Dankzij jullie harde werken, hebben jullie een plek in de gemeenteraad veroverd. Welkom!

Naast winnaars zijn er ook verliezers. Ik wil hier Bonnie ten Damme noemen, die zich jarenlang heeft ingezet voor de gemeente Apeldoorn en nu buiten de raad valt. Verder wil ik kort stilstaan bij het verlies van D66, de PvdA en in mindere mate de CU. Politiek is een hard vak, zoveel is wel duidelijk en eerlijk is eerlijk: jullie hebben deze uitslag niet verdiend. En dat zeg ik na zoveel jaren goede samenwerking.

Tot slot nog even naar onszelf. We hebben in de campagne willen vertellen dat het CDA blij is met het ingezette financiële herstel en dat dat ruimte biedt voor toekomstig beleid. Ruimte, die wij vooral willen inzetten op drie speerpunten:

1.     De openbare ruimte die schoon, heel en veilig moet zijn

2.     Een focus op onze opgroeiende kinderen en senioren

3.     De verenigingen centraal in ons beleid.

We zijn blij dat deze boodschap weerklank heeft gevonden. En natuurlijk was ons gevoel, na een goede campagne, dat we een zetel extra zouden kunnen winnen. Gegeven de context zijn we uiteindelijk zeer tevreden met deze uitslag. We zijn weliswaar in zetels gelijk gebleven, maar hebben in aantal stemmen winst geboekt. Daar zijn we de kiezers zeer dankbaar voor. In een politiek versnipperd landschap zijn we overeind blijven staan. En dat is hartstikke goed.

Wat betekent dit nu?

De uitslag leert ons dat straks 12 partijen vanuit dit huis Apeldoorn gaan besturen en dat die partijen qua zetelaantal dichtbij elkaar liggen. Het politieke landschap nivelleert.

In Apeldoorn kennen we een bestuurscultuur die zich kenmerkt door een constructieve manier van samenwerken waarin we op een goede, respectvolle en transparante manier met elkaar omgaan. Ik spreek de wens uit dat die cultuur zal blijven bestaan en als basis zal dienen voor de toekomst.

Over het te vormen college

De kiezer heeft het ons als gemeenteraad niet makkelijk gemaakt. We zullen wederom een college moeten vormen waarin tenminste 5 partijen nodig zullen zijn om een gezonde basis te vormen.

Het is gebruikelijk dat de grootste partij de lead neemt in de onderhandelingen. Dat betekent dat wij ditmaal kijken naar de VVD. Wat het CDA betreft, zou het goed zijn te beginnen met een algemene informatieronde waarin alle partijen de kans krijgen hun visie te geven op het nieuw te vormen college.

Gezien de uitslag en gezien het feit dat alle partijen dicht bij elkaar liggen zou het CDA de VVD willen adviseren om een informateur van buiten de raad aan te stellen., waarbij er een gesprek op inhoud zou moeten plaatsvinden. En als de VVD daar behoefte aan heeft, denken we daar graag in mee.

Waar moet het gesprek bij de informateur over gaan?

Wij kunnen ons voorstellen dat de informateur alle partijen een aantal vragen voorlegt om zo te bepalen welke partijen een coalitie kunnen gaan vormen:

1. Ten eerste, er moet een coalitie worden gevormd die recht doet aan de uitslag van de verkiezingen.

2. Ten tweede, het is onvermijdelijk dat er een coalitie wordt gevormd waarin vernieuwing zal plaatsvinden, maar wat het CDA Apeldoorn betreft mag er oog zijn voor bestuurlijke ervaring en continuïteit van beleid. Zodat het goede van het beleid wat we ingezet hebben, zichtbaar blijft.

3. Ten derde, het zou goed zijn in de informatieronde aandacht te besteden aan de vraag hoe;

    • a) partijen aankijken tegen de inhoudelijke koers die de gemeente moet varen en welke onderwerpen daarbij eventueel ter sprake moeten komen, die tijdens de verkiezingen door partijen zijn ingebracht, zoals bijvoorbeeld woningbouw en duurzaamheid;
    • b) wat volgens de partijen de rol van de strategische doelen daarbij is en
    • c) hoe partijen kijken naar de financiële positie van de gemeente en het te varen financieel beleid.

Voorzitter, op deze wijze heeft het CDA Apeldoorn er alle vertrouwen in dat er een coalitie kan worden gevormd die op breed draagvlak kan rekenen in de gemeenteraad en de samenleving en die het beste voor heeft met de toekomst van Apeldoorn.

Nathan Stukker

Lijsttrekker CDA Apeldoorn

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.