09 november 2022

CDA Apeldoorn op werkbezoek bij de Goede Woning Apeldoorn

De fractie van het CDA Apeldoorn bracht op woensdag 9 november een bezoek aan woningcorporatie de Goede Woning in Apeldoorn. Deze oudste en grootste corporatie binnen de gemeente Apeldoorn bezit 8000 woningen en bestaat al meer dan 100 jaar. 

In het gesprek met deze corporatie heeft woordvoerder wonen Martin Fransen samen met de fractie ingezoomd op de woonagenda, de opgaven en dilemma's die zich daarbij voordoen. Immers, de gemeente (en de gemeenteraad) maken prestatieafspraken met de samenwerkende woningcorporaties en de doelen staan onder druk.

Samenwerking

Zowel gemeente als corporatie hebben elkaar nodig. Om het gewenste aantal woningen in de sociale huurklasse te kunnen bouwen en financieren. De categorieën goedkoop en middelduur zijn met de huidige prijzen en financieringslasten bijna niet meer zonder verlies te ontwikkelen.

Naast de bouw-opgave is gekeken naar leefbaarheid. Hoe kun je integraal ondersteuning bieden in een wijk, met een centrum of een ontmoetingsplek. De combinatie van buurtbeheer en bewonerscommissie blijkt goed te werken. Zo zagen we in woon- zorgcentrum Mandala. 

Met elkaar hebben we geconstateerd dat niet alleen gemeente en corporaties elkaar moeten opzoeken, maar dat ook raadsfracties, zoals het CDA Apeldoorn, frequent contact moeten blijven houden met de corporaties. Om de dilemma's en blokkades die mogelijk in de gemeenteraad zijn op te lossen goed te begrijpen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.