25 november 2020

Motie zelfbewoningsplicht

Het CDA Apeldoorn dient aanstaande donderdag 26 november samen met de PvdA Apeldoorn een motie in om onderzoek te doen naar het invoeren van een zogeheten zelfbewoningsplicht. Een zelfbewoningsplicht betekent dat de koper van een woning zelf de verplichting heeft om in de woning te gaan wonen. Daarmee kan een woning niet langer aangeschaft worden om te verhuren.

Als fractie zien we dat de huizenprijzen de afgelopen jaren, ook in Apeldoorn, fors zijn gestegen (gemiddeld 8% per jaar). Dit betekent dat middeninkomens en starters steeds moeilijker of niet aan woning kunnen komen. In hun zoektocht naar een woning moeten zij vaak concurreren met kapitaalkrachtige beleggers.

Wat het CDA Apeldoorn betreft zijn huizen in eerste instantie bedoeld om in te wonen voor onze inwoners en niet voor beleggers. Daarom vragen we het college donderdag door middel van de motie om onderzoek te doen naar de mogelijkheden en effecten van een zelfbewoningsplicht met als uiteindelijk doel om meer inwoners een kans te geven op een woning in Apeldoorn.

Elbert Mulder, fractievertegenwoordiger CDA Apeldoorn

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.