10 juni 2018

Pilot legalisering wietteelt?

Enige tijd geleden heeft onze burgemeester uitgesproken dat hij graag onze gemeente wil aanmelden voor de pilot legalisering wietteelt. Het experiment waarbij een aantal gemeenten vier jaar lang legale wietteelt mogen toestaan is een veelbesproken onderdeel van het landelijke regeerakkoord. Onze fractievoorzitter Jan Dirk van der Borg heeft toentertijd actualiteitsvragen gesteld hierover en het debat aangezwengeld.

Afgelopen donderdag stond het onderwerp op de politieke agenda in Apeldoorn. Na vorige week een aantal experts aan het woord gehoord te hebben, was het nu de beurt aan de politieke partijen zelf. Namens het CDA Apeldoorn mocht ik het woord voeren. Het onderwerp is uitvoerig besproken binnen onze fractie en de meningen zijn eensgezind; het gebruik van wiet moet ontmoedigd worden en legalisering van het gebruik en de teelt is geen goed idee.

Dat lijkt een makkelijke opdracht om mee het debat in te gaan. Helaas was dit het niet. Het debat ging namelijk over het wel of niet aanmelden voor de proef. U moet weten dat dit onderdeel van het landelijke regeerakkoord nog niet is uitgewerkt. Het hoe of wat van het experiment is onbekend, de kosten zijn onduidelijk en hoeveel agenten hiervoor ingezet moeten worden kan men niet zeggen. Ik heb er afgelopen donderdag dan ook voor gepleit het debat uit te stellen en eerst te wachten op de kaders die de overheid mee gaat geven aan dit experiment. Naar verwachting moeten deze ergens in juni of juli bekend worden en op dat moment kunnen we een debat aangaan op de inhoud. Helaas wilden de overige partijen wel het debat aan gaan. Al snel bleek dat het overgrote gedeelte van de partijen voor het experiment is. Alleen SGP en CU spraken zich uit tegen aanmelding. Namens het CDA Apeldoorn heb ik mijn zorgen geuit. Ik heb mij niet volledig uitgesproken tegen de proef. Niet omdat wij voor zijn, maar omdat ik de hoop heb dat door het gesprek met de andere partijen echt aan te gaan, we wellicht meer bereiken.

Het gedoogbeleid heeft gefaald. Het gebruik van wiet en het bestaan van de coffeeshops is omgeven door grootschalige criminaliteit die veel slachtoffers heeft. Ook brengt het huidige beleid veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Niet alleen voor de gebruikers. Ons water wordt vervuild met afval uit deze industrie. Er moet dus actie ondernomen worden. Niets doen is geen optie meer. Doordat het overgrote deel van de gemeenteraad voor de proef is, is vrij zeker dat de aanmelding van de gemeente Apeldoorn er gaat komen. In juli staat er een volgend debat op de agenda. Op dat moment zijn de kaders van het experiment ook duidelijk en gaat het debat over de inhoud. Dan zal ik, namens het CDA Apeldoorn, wederom het debat aan gaan. We zullen aandacht en middelen moeten vragen voor educatie, voorlichting en een goed ontmoedigingsbeleid. Alles op alles zetten om het gebruik van softdrugs tegen te gaan is onze inzet.

Alinda Fredriks, Raadslid CDA Apeldoorn

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.