10 maart 2023

'Uit de fractie' - korte kijk op de behandeling in PMA of Raadsvergadering - 2

9 maart 2023: Politieke Markt 

De agenda, stukken én de videoregistraties kun je hier terugkijken.

Martin Fransen: "Woonprogramma - de Woonopgaven van Apeldoorn"

"Alleen samen kunnen we onze woonambities waarmaken. Dit was de kernboodschap van CDA Apeldoorn in het debat over de woonvisie. 

De gemeente Apeldoorn werkt aan een nieuwe woonvisie voor de komende 4 jaar. Deze zal medio september door de raad worden vastgesteld. Afgelopen donderdag was de vraag of de raad zich kan vinden in de belangrijkste opgaven die een plek moeten krijgen in de visie. Het CDA Apeldoorn heeft het college de volgende punten meegegeven:

  • Bouw met name in de bestaande stad en dorpen, maar let hier wel op ons DNA, een mooie groene gemeente.
  • Bouw voor alle doelgroepen, dat betekent veel woningen die bereikbaar zijn voor onze woningzoekenden.
  • Let op de veerkracht van onze wijken. Apeldoorn kent geen echte achterstandswijken maar wel buurten die aandacht nodig hebben.
  • Al jaren pleit het CDA Apeldoorn voor een visie op wonen en zorg. Hier kun je ondermeer denken aan woonzorgcirkels waar je de zorg dichtbij de mensen brengt, voorzieningen op peil houdt en zorgt voor een woonomgeving waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
  • Geef ook ruimte aan initiatieven van groepen ouderen, zoals een knarrenhof.

Gelet op de vele ambities (duurzaam, circulair, klimaatadaptief etc)len de knelpunten die we nu tegenkomen (stikstof, nercongestie, gebrek aan personeel) is het waarmaken van onze woonvisie een forse opgaven die we alleen kunnen realiseren door goed samen te werken met marktpartijen en onze eigen inwoners".

Alinda Fredriks: "Toelichting (Re-) organisatie Gelre Ziekenhuizen"

"Op verzoek van het college van B&W en de raad heeft de voorzitter van de raad van bestuur van Gelre Ziekenhuizen een toelichting gegeven op de plannen voor de re-organisatie. Dhr. Eringa heeft een duidelijk beeld dat de zorg moet veranderen om het voorzieningsniveau op het maximale peil mogelijk te houden. Zowel in de Apeldoornse locatie als die van Zutphen. Helder is al eerder aangegeven dat acute bevallingshulp en spoedeisende hulp in Zutphen wordt gesloten. Dat betekent echter niet dat spoedzorg volledig verdwijnt. Om zorg in de hele regio bereikbaar en beschikbaar te houden zijn moeilijke keuzes nodig. De raad is dankbaar voor de toelichting, maar heeft wel enkele zorgen over de uitwerking. Veiligheid, bereikbaarheid en toegankelijkheid van zorg blijven belangrijke afwegingen. In de uitwerking van de plannen benadrukt het CDA Apeldoorn dat de juiste procedures en communicatie moeten worden gevolgd. Zeker op het moment dat de formele procedures worden opgestart. Daarin speelt namelijk de betrokkenheid van de gemeenteraad een belangrijke rol. Ook in het geven van een advies. Daarbij rekening houdend met onze partner-gemeenten".

Hans van Gerrevink: "Kadernota VNOG 2024-2027"

"Niemand is tegen veiligheid. Dat werd ook duidelijk in de behandeling van de kadernota van de veiligheidsregio (VNOG). Wel hebben verschillende partijen aanvullingen op de brief die het college gaat sturen aan de VNOG als reactie op de kadernota. Naast inhoudelijke aanvulling over investeringen, duurzaamheidsaspecten en financiele verantwoording ". De gemeentelijke bijdrage van Apeldoorn (de grootste bijdrager en gemeente met 21,7%) stijgt in de komende jaren door een forse verhoging van loonkosten en investeringen. Op onze vraag rondom kaderstellende - grotere - besparingen reageert de portefeuillehouder dat dit niet aan de orde zal zijn in de huidige tijdgeest en wettelijke taak van de VNOG. Dat wordt door Dhr. Kransen als eindverantwoordelijke VNOG ook verduidelijkt. Wel vraagt het CDA Apeldoorn meer scherpte, duidelijke afspraken en een goede analyse van de effecten voor het jaar 2027 waarin de rijksvergoeding voor de gemeente verandert. Het college geeft aan dat de opmerkingen van de partijen zo goed mogelijk worden meegenomen in de definitieve versie van de reactie aan de VNOG". 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.