24 maart 2023

'Uit de fractie' - korte kijk op de behandeling in PMA of Raadsvergadering - 3

23 maart 2023: Expertmeeting

Daar waar normaliter op de donderdagavond een politieke markt of raadsvergadering wordt gehouden, was deze donderdag de avond gereserveerd voor een 'expertmeeting'. Al lange tijd worden voorbereidingen getroffen om de omgevingswet in te voeren die al eerder enkele malen werd uitgesteld.

De  omgevingswet vervangt alle oude regels en wetten over bijvoorbeeld bouwen, milieu, water en ruimtelijke ordening. De oude regels waren wat ingewikkeld en niet altijd duidelijk genoeg. Met de nieuwe wet wil de overheid het makkelijker maken om dingen te regelen in de fysieke omgeving en de omgeving daarbij beter te beschermen tegen ongewenste zaken. Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om zelf regels te maken en mensen hebben meer inspraak. Zo kan de gemeente nog beter rekening houden met de wensen van mensen en de omgeving nog mooier maken. 

Omdat er meer mogelijkheden komen voor de gemeenten moeten er ook nieuwe afspraken gemaakt over wie nu verantwoordelijk is voor welk deel. Wat mag het college van de gemeente zelf bepalen en wat moet samen met de raad worden besproken en besloten. Vanuit de gemeente wordt gesproken over het verdelen van bevoegdheden. De raad kan zich overal mee bezighouden, maar kan ook bepaalde zaken in de plannen in vertrouwen overlaten aan de burgemeester en wethouders: het college. Het is belangrijk hier goede afspraken over te maken zodat de raad als hoogste orgaan binnen de gemeente haar rol goed kan blijven uitvoeren en kan sturen op het niveau dat gewenst is.

Het voordeel van het in vertrouwen uit handen geven van bevoegdheden aan het college is dat op sommige punten meer snelheid zou kunnen worden gehaald in procedures. En zeker in een tijd waar veel moet worden gebouwd en veel in de fysieke ruimte moet worden gewijzigd kan dat gemakkelijk zijn.

Het CDA Apeldoorn volgt dit op de voet en is scherp op de wijze waarop de taakverdeling vanuit de omgevingswet wordt voorgesteld. Woordvoerder en dossierhouder Martin Fransen was vanzelfsprekend aanwezig bij de bijeenkomst en had in de voorgaande politieke markt in november ook al kritische vragen gesteld over het voorstel. Nu waren deze voorstellen beter uitgewerkt. 

Doordat van elke fractie meerdere vertegenwoordigers waren uitgenodigd door de gemeente nam een overvolle zaal kennis van de voorstellen van de juristen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.