01 april 2023

'Uit de fractie' - korte kijk op de behandeling in PMA of Raadsvergadering - 4

30 maart 2023: Politieke Markt

De agenda, stukken én de videoregistraties kun je hier terugkijken. Maar liefst 7 onderwerpen werden besproken op deze PMA, waarbij 4 vergaderingen simultaan liepen. De fractie verdeelde zich over de volgende onderwerpen.

Clariska van Hoek: 1: "Informatiebijeenkomst Brede Welvaart" en 2: "Wijziging Verzamelverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2018 en Actieplan Armoede"

Brede welvaart betreft de kwaliteit van leven in het hier en nu. Zonder alleen te kijken naar de economische factoren. Het CBS meet sinds 2020 de brede welvaart op regionaal niveau. Aan de hand van 42 meetpunten geeft de monitor een breed en divers beeld van de staat en ontwikkeling van onze Apeldoornse samenleving. Er zijn drie belangrijke onderdelen:

  1. Brede welvaart ‘hier en nu’ betreft de persoonlijke kenmerken van mensen en de kwaliteit van de omgeving waarin zij  in Apeldoorn leven.
  2. Brede welvaart ‘later’ betreft de hulpbronnen die volgende generaties nodig hebben om een zelfde niveau van welvaart te kunnen bereiken. Een belangrijk CDA Apeldoorn thema.
  3. Brede welvaart ‘elders’ betreft de effecten van de keuzes binnen een regio op banen, inkomens, (niet-hernieuwbare) hulpbronnen en het milieu in andere regio’s.

Binnen de raad zullen we op termijn afwegingen en besluiten maken op basis van deze informatie. Zoals over ruimtegebrek ( wonen of natuur) of investeringen in duurzaamheid voor klimaat en economie.

De tweede PMA ging over wijzigingen in verordeningen om het mogelijk te maken het armoedeactieplan uit te voeren welke onze wethouder Sunita Biharie met haar ambtenaren en het college hebben voorgesteld. Door de hoge inflatie en de energiekosten is er steeds meer armoede ook boven het bijstandniveau. Door allerlei tegenstrijdige maatregelen raken mensen daar juist meer in de problemen. Dit moet worden bijgestuurd door mensen te helpen die in de problemen komen. Het CDA wil dat iedereen meedoet, daarnaast is bestaanszekerheid een grondrecht. We steunen deze plannen dan ook van harte.

Het plan loopt door tot en met 2024 en heeft een mooi budget beschikbaar. Daarna moeten we verder kijken na een evaluatie. We hebben als CDA Apeldoorn wel aangegeven dat er structureel een oplossing moet komen voor deze problematiek. Verder is het belangrijk aan de kant van preventie aandacht te blijven geven in de vorm van budgetbeheer en schuldhulpverlening. Voorkomen is beter dan genezen. Juist voor kinderen is het belangrijk dat zij een goede start kunnen maken in het leven. Het CDA Apeldoorn is een voorstander van preventie door vroegsignalering.  Als kinderen namelijk opgroeien in een veilig en rustig klimaat komt dat hun ontwikkeling ten goede.

Martin Fransen: 1: "Werkwijzer Strategische verwervingen, strategisch verwervingsbudget en kredietaanvraag t.b.v. het aankopen van locaties" en 2: Ontwerp verklaring van geen bedenkingen Kalverwei 18, Lieren

Hoe ver ga je als gemeente om ondermeer woningbouwontwikkelingen mogelijk te maken?

Deze vraag stond gisteren centraal bij de PMA. Het CDA Apeldoorn vindt dat in principe de gemeente kaders moet stellen (woningbouwprogramma, duurzaam, levensloopbestendig, voldoende groen etc.) en dat de marktpartijen moeten ontwikkelen. Het kan echter zo zijn dat de markt dit niet oppakt en dat de gemeente, om onze genoemde doelen te bereiken, overgaat tot het verwerven van grond en/of opstallen. Het CDA Apeldoorn heeft gisteren ingestemd met een notitie die duidelijk maakt wanneer we dit doen en die aangeeft welke spelregels er gelden. Er zal altijd een zorgvuldige afweging plaatsvinden, met veel aandacht voor de risico’s en een raad die de vinger aan de pols houdt. Zoals u gewend bent zal het CDA Apeldoorn hierbij een belangrijke rol vervullen.

Daarnaast was er aandacht voor een bouwproject in Lieren. Alle onderdelen die nodig waren voor de aanvraag op deze locatie waren aanwezig. Op dit moment zien we als CDA Apeldoorn geen aanleiding om volgende week in de raadsvergadering deze verklaring van geen bedenkingen te weigeren.

Alinda Fredriks: "Audit Comité"

Er stond er een reguliere vergadering van het audit comité op de agenda. Hierin voeren we gesprekken met de accountant en concerncontroller die gaan over de gemeentelijke financiën en de manier waarop dat binnen de organisatie wordt beheerd en uitgegeven binnen de bedrijfsvoering. In deze vergadering spraken we over de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording en de interne beheersing van de organisatie. Hiermee worden de risico's die kunnen ontstaan zo klein mogelijk worden gemaakt en kun je verantwoording afleggen over de besluiten die zijn genomen. Een belangrijk aspect van een transparante gemeente. 

En ik mocht zelf de PMA voorzitten over de bouw van het nieuwe zwembad. Ook veel voorgaande PMA's over dit onderwerp mocht ik al voorzitten. Het is de bedoeling dat fracties regelmatig een voorzitter leveren voor de verschillende vergaderingen op de politieke markt. 

Hans van Gerrevink: 1: "Zwembad Apeldoorn Noord" en 2: "Fusie Omgevingsdiensten OVIJ en ODNV"

Omdat collega Martin Fransen 2 andere vergaderingen moest bijwonen, was ik de woordvoerder voor het nieuwe zwembad. Een slotstuk van een langlopend dossier dat al teruggaat tot 2017/2018. In 2021 was feitelijk al een besluit genomen, maar vorig jaar vonden enkele partijen het noodzakelijk dit besluit open te breken. Het CDA Apeldoorn heeft daar moeite mee. Besluiten kunnen en moeten worden heroverwogen als er sprake is van nieuwe feiten. In dit dossier leek dat onvoldoende aantoonbaar. Daarnaast stijgen de kosten voor de gemeente fors voor een lange periode. Zeker in een tijd waarin we ons moeten voorbereiden op een begrotingstekort (2026 en 2027) is het niet verstandig hiervoor te kiezen. Ik heb voor het CDA Apeldoorn met enige stelligheid aangegeven wat we van deze werkwijze vonden. De keuze voor een groot en duur zwembad ondersteunen we niet. Wel de uitbreiding op de wijze die in 2021 is besloten. Met ook meer zwemwater, maar een meer acceptabel prijskaartje. 

In de tweede PMA mocht ik luisteren naar de betrokkenen bij de fusie van 2 omgevingsdiensten in Gelderland. De OVIJ en de ONVD. Deze diensten werken al langer samen en het voelt voor hen dan ook logisch deze fusie uit te gaan voeren. De fusie moet op 1 januari 2024 zijn uitgevoerd. Exact ook op het moment waarop de nieuwe omgevingswet in gaat. Het CDA Apeldoorn kijkt oplettend naar de gevolgen voor de gemeente in de bijdrage in geld, de zeggenschap en de efficiency. In de komende periode komen de stukken in detail naar de raad en zullen we over deze 'gemeenschappelijke regeling' (een samenwerking met andere gemeenten) moeten besluiten. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.