15 april 2020

Studentenhuizen zien als huishouden

Dinsdag 14 april heeft het CDA Arnhem vragen gesteld aangaande de verwarring over Corona die bestaat bij studenten. In verschillende steden zijn studenten bekeurd omdat zij zich niet zouden houden aan de Corona maatregelen. Denk hierbij aan het houden van minimaal 1,5 meter afstand en het met meer dan 3 personen samen zijn op publiek terrein. Voor deze maatregelen geldt de uitzondering voor huishoudens. Studenten zien studentenhuizen namelijk als één huishouden.

Scott van den Broek het CDA Arnhem: “In studentenhuizen delen studenten de keuken, het toilet, de badkamer en misschien nog wel meer. Het is verwarrend door nu te stellen dat zij géén huishouden vormen. Daarom is het belangrijk dat die duidelijkheid er komt.”

Burgemeester Marcouch reageerde bij Omroep Gelderland dat studentenhuizen géén huishouden vormen en dat zij zich ook in die zin moeten houden aan de Corona maatregelen. Scott: “Dat maakt de onduidelijkheid niet minder. In meerdere steden waaronder Breda worden studentenhuizen wel als huishouden gezien, maar in bijvoorbeeld Utrecht lijkt dat er niet op. Trek een lijn. Wat ons betreft vormen studenten die samenwonen een huishouden.”

Wij hopen dan ook dat burgemeester Marcouch er op die manier naar wenst te kijken en te handhaven. Boetes zijn voor studenten die bijna al hun bijbaantjes kwijt zijn niet te betalen. Daarbij vormen de medebewoners nu hun sociale kring. Als zij voor hun studentenhuis wensen te eten met elkaar omdat zij binnen te weinig ruimte hebben, dan moet dat mogelijk zijn.  “Maar niet onbegrensd” vervolgt van den Broek : “De overige Corona maatregelen gelden natuurlijk óók voor deze groep. Blijf vooral je verstand gebruiken. Probeer je sociale kring ook te beperken tot je medebewoners, ga niet naar grootouders of ouders, blijf thuis en ga alleen weg als het niet anders kan. Uiteindelijk moeten we er allemaal voor zorgen dat verdere verspreiding van het virus beperkt blijft.”

Ook D66, Arnhem Centraal, GroenLinks en de PvdA zijn van mening dat studenten die samenwonen als één huishouden moeten worden gezien.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.