13 november 2021

Buslijn 56

De afgelopen tijd is er veel commotie geweest over het verdwijnen van buslijn 56, Het OV is belangrijk voor mensen die zelf geen auto hebben (vaak studenten), mensen die slecht ter been zijn, het is duurzaam en het is ontzettend belangrijk dat de achterhoek goed bereikbaar is en het liefst zelfs beter bereikbaar wordt!

Een korte update van de stand van zaken:

Hoe staat het CDA er in:

  1. Het OV moet erop vooruit gaan en niet achteruit
  2. Het moet in goed overleg zijn gegaan.

Beide lijken niet het geval te zijn. het vervoersplan van Arriva is op een aantal zaken niet duidelijk en met de gemeente Berkelland blijkt geen overleg te zijn geweest.

Motie:
In de raad is een motie hierover aangenomen. Kortgezegd vraagt de motie het college om maximale inspanning te leveren om de buslijn te behouden. Helaas gaat de gemeente hier niet over, maar het is wel een signaal naar de provincie en naar Arriva.

Vragen aan Arriva:
Naar aanleiding van het raadsdebat heeft de CDA fractie een aantal vragen gesteld aan Arriva die niet in hun vervoersplan terug kwamen. Hieruit blijkt dat een enkele reis van Borculo naar Deventer toch al snel 15 minuten langer gaat duren. Een langere reistijd betekent vaak ook dat dit hogere kosten met zich meebrengt. Arriva bevestigt daarnaast dat er wel overleg met provincie en met gemeente Lochem heeft plaatsgevonden, maar niet met Berkelland.

Ritje met de bus:
Als goed volksvertegenwoordiger is Frank Jonk namens de fractie dan ook even een ritje en een praatje gaan maken. De buschauffeur die er in zat gaf aan dat hij en zijn collega’s niet begrijpen waarom deze gezonde buslijn wordt opgeheven. Het alternatief via Almen ziet hij ook niet zitten aangezien hier ook veel drempels zijn aangelegd en er weinig mensen op de route wonen. Kortom ze begrijpen er niets van.

Bestuurlijk overleg:
Op 4 november heeft er een overleg plaatsgevonden tussen Provincie, Arriva en wethouder Bosman. Volgens het gespreksverslag uitte de provincie begrip voor onze zorgen (hoe kunnen ze ook anders) en werd toegezegd dat de vervoerder zou onderzoeken of de meerkosten voor de overstap in Zutphen naar Deventer ‘verzacht’ zouden kunnen worden. Tevens zal onderzocht worden of er een extra scholierenrit in Borculo gestart kan worden.

Wordt vervolgd:
Binnenkort worden raadsleden geïnformeerd door Arriva. Hoewel het erop lijkt dat er weinig te veranderen valt vindt het CDA het wel belangrijk om dit overleg aan te gaan. Al is het maar om een evaluatie af te kunnen spreken waarin we een vinger aan de pols kunnen houden. We willen natuurlijk wel in de gaten houden of het ‘verzachten’ van de meerkosten ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden. En hoe de reizigersaantallen zich ontwikkelen. In ieder geval gaan we proberen hier het maximale uit te halen. Wordt vervolgd!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.