25 maart 2023

Eerste Nederlandse wuplennest in het Beltrumse Veld. Onze felicitaties!

Beloning voor 22 jaar inzet voor de weidevogels. Vrijwilligers Frans Bouwhuis en Leo Hogenelst konden donderdag 23 maart om 9.26  het eerste #wulpennest van Nederland registreren. Later op de dag volgde een nest in Brabant. Het weidevogelgebied in het Beltrumse Veld is bijzonder en ieder jaar broeden er meer weidevogels.

Frans Bouwhuis is trots. “De samenwerking tussen boeren, loonwerkers, jagers, de Weidevogelwerkgroep van VAN Berkel en Slinge en onze vrijwilligers van de Weidevogelvereniging Achterhoek loont. Het open karakter en de omstandigheden in het vlakke Beltrumse Veld zijn ideaal voor weidevogels. De vogels voelen zich er veilig vanwege het ontbreken van obstakels.”

Gezien alle plannen voor windturbines in dit gebied bekend als zoekgebied K voor het CDA alle reden om begin februari hier bij de Provincie vragen over te stellen. Uit de antwoorden blijkt momenteel (nog) onvoldoende erkenning voor het succesvolle weidevogelproject.

Het Berkellandse CDA feliciteert alle betrokkenen en vrijwilligers met dit unieke resultaat in het Beltrumse Veld. In het bijzonder Frans Bouwhuis en Leo Hogenelst.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.