BERKELLAND – In al zijn vierkante eenvoud schuilt in de betonnen stoeptegel een enorm gevaar. Het zou beter zijn om al deze tegels te vervangen door exemplaren van rubber. Bij onrust en rellen hoeven de dienders van de wet dan immers geen dekking te zoeken voor rondvliegend puin.

We lijken in Nederland af te zakken naar een rubbertegel samenleving 2.0. In de huidige tijdsgeest zou er niet vreemd meer opgekeken worden als deze maatregel ingesteld zou worden. In al zijn omgekeerde absurditeit en onvoorstelbaarheid. Bij de oorspronkelijke introductie van de rubbertegel op plekken waar hij zijn primaire nut diende, wierp de regelgeving zich op het wegnemen van de gebruiksrisico’s. Kinderlijke risico’s welteverstaan, maar geen open knietjes en schaafwonden meer als er te hard werd gewipwapt of geschommeld.

Het ondervinden van consequenties van gedrag is essentieel in het leerproces dat leven heet. Eigen verantwoordelijkheid, vrijheid en zelfstandigheid. Het wegnemen van risico’s en het vervagen van consequenties in de opvoeding door Staat en het ouderlijk gezag lijkt een generatie te hebben gekweekt die leeft in de veronderstelling dat grenzen alleen voor anderen gelden. Of dat grenzen er zijn om met voeten getreden te worden en dat overtreding geen substantiële consequenties heeft.

Om de parallel met de speeltuin door te trekken, wordt er nu door sommigen bewust of onbewust zo hard gewipwapt en geschommeld dat de speeltoestellen het begeven en de rubber tegels onvoldoende bescherming bieden. Het letsel is weer als vanouds, maar de grens is verlegd. De brave meerderheid speelt zijn veilige spel in het woud van tegels en voorschriften, en leert binnen een cocon van veiligheid. Het toezicht en de voorzieningen schieten tekort om de veiligheid van de vervaagde grenzen van de enkeling te borgen. De rubbertegel reflex is hier onvoldoende en er wordt vaak besloten om de speeltoestellen te verwijderen om de grens in zijn geheel te laten verdwijnen. Weg probleem. Toch? De drang om te wipwappen blijft echter. Ook voor allen die de grenzen van de wipwap respecteerden. Men zal andere objecten tot wipwap verheffen, buiten voorschriften en rubber tegels om. Met alle gevolgen van dien.

De speeltuin van de Nederlandse vuurwerktraditie is tot voorbij de ingang voorzien van rubber tegels. Voorschriften, veiligheidseisen, afsteektijden, decibellen, verboden op vele risicohoudende productgroepen. Alles is gereguleerd. Vuurwerk is onlosmakelijk verbonden met een feest van hoop, verwondering, vergeving, naberschap en samenhorigheid. De drang om dit feest te vieren is enorm en de brave menigte respecteert de grenzen waarbinnen dit mag. Laten we daarom niet het gecertificeerde Nederlandse consumentenvuurwerk verbieden op Oudjaarsavond als de overlastgever met reeds verboden (knal)vuurwerk op momenten dat het ontsteken van èlk vuurwerk verboden is de ruiten en huisdieren doet trillen. Zet in op handhaving van de geldende regels. Die bieden voldoende houvast. Laten we daarom niet het gecertificeerde Nederlandse consumentenvuurwerk verbieden op Oudjaarsavond als de relschoppende dwazen met reeds verboden vuurwerk hulpverleners te lijf gaan. Dat is al verboden, zet in op harde opsporing en vervolging van deze idioten. Betonnen stoeptegels kunnen we niet verbieden. Laten we daarom niet het gecertificeerde Nederlandse consumentenvuurwerk verbieden op Oudjaarsavond als door onoordeelkundig gebruik slachtoffers vallen. Zet in op voorlichting, het afsteken van vuurwerk is niet moeilijk. Een kwestie van verantwoordelijkheidsgevoel en omgaan met vrijheden. De overtreder blijft overtreden, de dwalende blijft dwalen als hij de weg niet kent.

Laat het collectief niet boeten voor het onverantwoordelijke individu. - Door Thijs Luiken

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.