Wederzijds vertrouwen: Dichtbij vanuit onze huiskamers!

We leven in een turbulente tijd. Berkelland houdt de stormen in de wereld niet buiten. Sterker nog, er wordt van alles onze kant op geblazen. Soms vanuit het Oosten (Rusland), vaak vanuit het westen (Den Haag). Steeds vaker lijkt Den Haag de weergod die alles bepaalt. Of het nu gaat om wonen, immigratie, stikstof en water.

We moeten ons niet gek laten maken. We hebben een krachtig en #stabiel lokaal bestuur nodig, dat met de kop in de wind durft te staan.

  • Stikstof? Volg de #Gelderse aanpak.
  • Energie? Onze eigen sterke sociale basis.
  • Wonen? #Bijbouwen en koers houden.

Als het moet kan Den Haag tekenen bij ons kruisje, in plaats van andersom.

Het CDA staat voor #consistentie van beleid. Blijven investeren in de samenleving. In #sport, #onderwijs en #vitaal platteland.

We willen met iedereen in gesprek blijven. #Samenwerkingen opzoeken. De complotten weren. Dat is belangrijk voor het voortbestaan van onze democratie.

We kunnen weer naar buiten, Raad en college, en dat is ook wat we willen: ons gezicht volop laten zien. We laten ons door inwoners informeren en horen wat er leeft in de samenleving. Daar waar de inwoner het anders ervaart, horen we dat graag. Niet katten via sociale media, maar elkaar op te zoeken. Alleen op die manier kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden die er zijn, want die zijn er! Dat is wat ons betreft het begin om de kloof tussen samenleving en politiek kleiner te maken.

We kunnen uitleggen waar we voor staan: een leefbaar #platteland, waar het fijn wonen en werken is, waar we de tradities en naoberschap koesteren. Een samenleving op basis van normen en waarden. Niet alleen maar naar de overheid kijken, maar van #omzien naar #elkaar!

We moeten het samen doen, zei ook de columnist van de regionale krant. Hij zei dat die titel van het coalitieakkoord, #Wederzijds #Vertrouwen, zo slecht nog niet is gekozen. Dat denkt het CDA ook!

 

Consistent beleid als anker!

In de afgelopen periode is gebleken dat Berkelland al veel goed beleid kent. Klaarblijkelijk is het nu de kunst om dit in alle #huiskamers onder de aandacht te krijgen. Er is de afgelopen jaren door allerlei oorzaken zoveel gedaan om de gemeente en haar bestuur in een negatief daglicht te plaatsen, dat inwoners vergaten om de goede dingen te zien! Die zijn er in overvloed! Getuige het rapportcijfer 8,2 voor #leefbaarheid in Berkelland!

Als gemeente kunnen we niet alles. Veel ligt bij de hogere overheden. Zoals diverse maatregelen om de inflatie te compenseren of de energienota te beteugelen moeten hier vandaan komen. Laten wij ons beperken tot de goede zaken die we al hebben ingezet en deze te verbeteren, maar bovenal onder de aandacht te krijgen.

Als voorbeeld noemen we alle beschikbare subsidies via het Energie Uitvoeringsplan en de AGEM die jaren lagen te wachten om gebruikt te worden. De raadsbrief van 27 oktober geeft een mooie inkijk. Ook de energiescans zijn al langer beschikbaar. Nu het de portemonnees gaat treffen worden de subsidies pas gevonden. Jammer, de ark van Noach werd ook op zonnige dagen gebouwd. De Voormekaarteams doen goed werk. Alle mogelijkheden van de gemeente zullen nog vaker en herhaaldelijk onder de aandacht gebracht moeten worden!

Wist u dat huurders binnen Berkelland al jaren landelijk gezien de laagste bijdrage aan de OZB leveren? Al langer is dit bekend, maar niet in onze huiskamers. Zo zetten we ons al jaren in voor een sociaal Berkelland.

Voor de energiecrisis pleitten wij al voor de #OZB subsidie voor accommodatie houdende verenigingen. Wat het recente onderzoek van de Sportfederatie Berkelland leerde is dat juist nu, door de energieturbulentie deze verenigingen het meest kwetsbaar zijn. Binnenkort gaan we hier in de Raad over spreken. Het #transformatiefonds voor verenigingen, waar al 6 ton beschikbaar is gesteld vindt haar weg. Opvallend dat dit bericht nooit via de pers onze verenigingskantines heeft bereikt! Wél de berichten over bezuinigingen die inmiddels van tafel zijn.

Wederzijds vertrouwen geldt voor iedereen

Juist nu in deze tijd de crises uit oost en west blijven stapelen doet het CDA een beroep op de gehele Raad om tweedelingen en #populisme te vermijden. We staan samen voor al onze 44 duizend inwoners. Ook alle media, of het nu via de gedrukte krant of in de digitale omgeving is; wij moeten gezamenlijk uitdragen dat de gemeente er is voor de inwoner. Kritiek en complimenten kunnen best hand in hand gaan! Als opgeroepen beelden maar overeenkomen met de werkelijkheid! Dit maakt discussies in de huiskamers beter en worden we beter begrepen!

Wonen, de markt is aan het veranderen

Bijna in alle kernen zijn #woningbouwontwikkelingen. Ook hier geldt wederzijds vertrouwen met het opstellen van de plannen. De kwalitatieve toetsingscriteria zijn van kracht. Toekomstige bewoners en buurt gun elkaar wat. Maak plannen die passen. Juist nu. Als Berkelland kunnen we de komende jaren nog bijna 900 #woningen bij bouwen. Deze kans moeten we ons niet laten ontglippen. Ook nu er wat aarzeling is op de markt betreffende de betaalbaarheid. De behoefte blijft en we weten dat een crisis een begin en een eind kent. Wat we geleerd hebben is dat er bouwkavels op voorraad moeten blijven. Zo blijven we iedere conjunctuurgolf voor.

Als CDA vragen we het college om opnieuw naar de voorwaarden van de #startersleningen te kijken. Door de huidige markt lijkt het ons noodzakelijk om de regeling de verruimen, zoals in Lochem ook al gebeurde. Natuurlijk horen we ook dat de Achterhoekse gemeenten met elkaar afspraken om het tijdelijk wonen in het #buitengebied passender en gemakkelijker te maken. Aalten had de primeur. Het CDA juicht toe dat zorg en levensgeluk op het Berkellandse platteland door deze nieuwe mogelijkheid een extra impuls krijgen.

Wat zou het mooi zijn als de ambtenaren, college en raad nog meer gezamenlijk optreden

Het CDA is er meer voorstander van om inwoners met goede plannen het voordeel van de twijfel te gunnen. Sneller afwerken van casussen geeft meer ruimte voor het verwerken van nieuwe aanvragen. Met het oog op de arbeidsmarkt kan efficiëntie en doortastendheid een vliegwiel zijn voor het beantwoorden van de grote hoeveelheid planaanvragen die momenteel aan de orde zijn.

 

Landelijke trends mogen niet overwaaien naar Berkelland

Het grote landelijke debat van het afgelopen jaar ging over de kloof tussen de Randstad en het platteland. Als Berkellands CDA werken we er hard aan om de stroom te keren. Niet van Den Haag naar de regio, maar vanuit onze regio naar Den Haag. Onze acties met betrekking tot de #Noordtak en het #stikstofdossier bereikten Den Haag. Het kan!

Ik werd afgelopen week getroffen door de column in de Tubantia. Waar bleek dat de Berkellandse politiek feitelijk niets anders doet. Wat we Den Haag verwijten gebeurt bij ons op microniveau. Nu ging het over de windmolens. Voor de verkiezingen wees de Raad #zoekgebied K aan, terwijl de energiebehoeften in de grote kernen het grootst zijn en zoekgebied K hard op weg is om zelfvoorzienend te zijn. Als je het hebt over #solidariteit zou het logischer zijn om de backyard (achtertuin) van de grote kernen te gebruiken voor windmolens. Voor het CDA zijn alle 44 duizend inwoners gelijk. Het blijft bijzonder dat we als Raad nog niet in staat zijn om op alle onderdelen de lusten en lasten gelijk te verdelen. Zo vonden wij de avond met Rekken een mooi voorbeeld van hoor en wederhoor. Constructief werd er gesproken over de opvang van minderjarige vluchtelingen. Het blijft belangrijk dat de opmerkingen vanuit de samenleving gehoord worden bij de uitvoerende organisaties.

Natuurlijk zijn wij als Berkellands CDA een groot voorstander van de Gelderse stikstof aanpak onder aanvoering van onze gedeputeerde Peter Drenth. Niet wegkijken, maar de koe bij de hoorns vatten! Ook is solidariteit hier de onderlegger, mobiliteit incl. scheepvaart, industrie, bouw en veehouderij staan hier gelijk aan de lat. Zo lossen we een crisis op. Niet wijzen naar anderen, maar gezamenlijk en eerlijk.

Waar wij onze grotere zorgen over maken is over het aantal boeren op termijn in Berkelland. Wij hebben ze hard nodig. Wij voorspellen nu al een gebrek aan boeren, dus wat ons betreft krijgen jonge boeren een duw in de rug in plaats van tegenwerking. Zij verdienen de respectabele plaats binnen onze samenleving.

De begroting, een eerste uitwerking van het coalitieakkoord Wederzijds Vertrouwen

Wat het CDA betreft willen we vertrouwen uitstralen. Daarom van ons geen moties of amendementen. Laten we koers houden en de huidige opgaves eerst afmaken. In grote lijnen komen we terug op wat ik al eerder zei. Gemeente moet doen waarvoor zij verantwoordelijk is en sturen op consistent beleid. Inwoners willen weten waar ze aan toe zijn. Wij kunnen niet alles. Hogere overheden hebben het stuur in handen voor wat betreft koopkracht en energiekosten. Maatregelen zijn genomen. In Berkelland moeten we niet op zoek naar nieuw beleid, maar zorgen dat de huidige mogelijkheden onder de aandacht komen bij mensen die de warme deken van de gemeente nodig hebben. Een verbeterd imago kan ons hierbij helpen. Dit is de verantwoordelijkheid van ons allen; ambtenaren, college en Raad, maar ook van de inwoners. Dan spreken we echt over Wederzijds Vertrouwen!

Tot slot voorzitter. Onze inwoners geven voor fijn leven in Berkelland een rapportcijfer 8,2. Wat het CDA betreft moedigen wij iedereen aan om deze score te verhogen! Met onze plattelandsmentaliteit en boerennuchterheid moet dit lukken!

Namens fractie Berkellands CDA, Theo Helmers

8 november 2022

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.