Erwin te Bokkel

Fractievoorzitter

Op een zeer koude en besneeuwde winterdag werd ik op 14 februari 1969 geboren aan de Boerenstraat, net achter de Coldenhovense brug in Hall/Eerbeek. Mijn (groot)ouders runden daar een gemengd agrarisch bedrijf, dat werd voortgezet door mijn ouders aan het Soerensezand tussen Eerbeek en Laag-Soeren. Later werd dit een Stalhouderij met paarden en is het nog altijd een mooi familiebedrijf, waar we trots op zijn. Met veel plezier heb ik op beide boerderijen gewoond, gewerkt en geleefd. Vooral het grotere vee en het werken met landbouwmachines op het land hadden mijn voorkeur, maar ik twijfelde toch of dit mijn toekomst zou zijn. Na de Tjark Riksschool en het VWO op het Baudartius College in Zutphen ben ik daarom gaan studeren en wonen in Nijmegen waar ik uiteindelijk bij de Katholieke Universiteit afstudeerde met een doctoraal Letteren (hoofdrichting: Communicatie en Geschiedenis). Voor mij een prachtige tijd, waarin ik als protestantse jongen kennismaakte met de toch wat meer zuidelijke mores van beneden de rivieren. Naast mijn studie was ik daar actief in de Geschiedenis Studentenvereniging onder meer als redacteur van een faculteitsblad en bij de Studenten Schermvereniging. Het is wat cliché, maar daar ontmoette ik ook mijn vrouw, die vanuit Curaçao kwam en had besloten om in Nederland te gaan studeren. Later werd ik vrijwilliger bij Radboud Kindertelevisie in het UMC Nijmegen, waar ik alles bij elkaar bijna 10 jaar lang met kinderen kinderprogramma’s voor én achter de camera maakte.

Werk Na mijn studie behoorde ik tot een van de laatste lichtingen dienstplichtigen die in Duitsland (Seedorf) moest opkomen. Ik was daar Stukscommandant bij de 41e Afdeling Veldartillerie: een enorm leerzame tijd, waar ik nu nog steeds vrienden aan heb overgehouden. Terug in Nederland had ik het geluk dat ik snel aan het werk kwam met eerst een half jaar een freelance klus bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en daarna als communicatieadviseur en later woordvoerder bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Een prachtig museum, waar je nooit uitgekeken raakt. Na zeven jaar museum vond ik een nieuwe uitdaging als senior communicatieadviseur en voorlichter bij het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) op Papendal. Daar was ik onder meer betrokken bij de organisatie van Sportpoort-bijeenkomsten in Nieuwspoort waar we topsport én breedtesport beter onder de politieke aandacht probeerden te krijgen, maar ook bij de deelname van Nederlandse teams aan de diverse Olympische Spelen. Een bijzondere tijd! Inmiddels was ik, net als mijn vader, brandweerman geworden bij de vrijwillige brandweer in de gemeente Brummen. En toen er bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland een baan als communicatieadviseur vrijkwam, twijfelde ik geen moment en stapte ik na 7 jaar over van de sport ook beroepsmatig over naar de brandweer. Na een eerste periode waarin ik werkte als senior communicatieadviseur en persvoorlichter, stapte ik in 2014 over naar het management. Eerst voor het clustergebied IJsselstreek en nu als teammanager Materieel & Logistiek Oost, dit is voor het gebied van de gemeente Voorst tot aan de gemeente Winterswijk. Zoals zoveel brandweermensen heb ik niet alleen een bureaufunctie, maar ziet u mij ook terug op straat. In eerste instantie als Officier van Dienst, een functie waarin ik leiding geef aan meerdere eenheden tijdens grotere branden en incidenten waar de brandweer hulpverlening biedt (en dat is veel!), maar ook stap ik als vrijwilliger af en toe nog op de tankautospuiten van Brummen en Zutphen als er mensen tekort zijn. Ondertussen werk ik al weer bijna 14 jaar bij de brandweer, waarvan 10 jaar beroepsmatig. Het is een bijzonder vak, waarin ik mij thuis voel door de combinatie van verantwoordelijkheid nemen wanneer het voor een ander moeilijk wordt en het concreet helpen van mensen samen met een eendrachtig team!
Inmiddels ben ik al weer ruim 25 jaar samen met mijn vrouw Graciela. Eerst in Nijmegen en sinds 2002 in Brummen. Graciela is van Antilliaanse komaf en werkt als
Administrateur op het ROC in Arnhem. Samen hebben we drie dochters van 15, 15 (tweeling) en 11 jaar. Allemaal sportieve, pittige dames die op school en in het verenigingsleven hun weg wel weten te vinden. In onze spaarzame vrije tijd proberen we regelmatig op het water te zijn, begeleiden we onze kinderen in de hockey- en paardensport en verzorg ik instructie aan brandweermensen tijdens oefeningen en opleidingen.
Ruimte en aandacht Het is niet helemaal toevallig dat ik mijn plekje bij het CDA heb gevonden. Mijn vader, Gerrit te Bokkel, was jarenlang lid van de fractie in de gemeenteraad en we hebben al heel wat discussies aan de koffietafel gevoerd. In het voorjaar van 2017 raakte ik ook als steunfractie-lid betrokken bij het CDA en dat heeft mij gesterkt in de gevoel dat hier een groep hardwerkende volksvertegenwoordigers bezig is die met beide benen stevig in de samenleving staan. Daar wil ik bij horen. Namens het CDA wil ik graag werken voor en achter de schermen aan ruimte én aandacht voor elkaar. Ruimte voor de mensen die het allemaal prima zelf kunnen oplossen en aandacht voor de mensen die soms even wat hulp nodig hebben. Ruimte voor ondernemende dorpen in onze gemeente en aandacht voor de leefbaarheid van onze kleinere kernen. Ik geloof niet in het populistische korte termijn-denken, maar juist in het zoeken naar verbinding, want alleen zo houden we een gemeente die we kunnen doorgeven!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.