13 december 2017

CDA Culemborg presenteert kandidatenlijst en verkiezingsprogram

Met een afgewogen mix van vertrouwde en nieuwe gezichten gaat het CDA Culemborg de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 in. Dat bleek tijdens de Algemene ledenvergadering (ALV) op woensdag 13 december in Bonvie te Parijsch. Door de gladheid op maandag was deze verplaatst. De leden stelden de lijsttrekker, de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma unaniem vast.

De Geus als Lijsttrekker
Tijdens de ALV wezen leden Nicolien de Geus (33 jaar) aan als lijsttrekker voor de verkiezingen in maart 2018. De Geus, sinds 2014 raadslid en sinds 2016 fractievoorzitter, is een zeer betrokken raadslid. Zij heeft een open instelling en staat erom bekend dat zij goed kan luisteren. Hierdoor is zij goed op de hoogte wat er leeft bij inwoners van Culemborg. Voor een partij die verbindend wil zijn tussen mensen en partijen is dat een voorwaarde. Nicolien, zelf werkzaam als transitiemanager binnen het Sociale Domein voor de gemeente Neder-Betuwe, is een bekend gezicht in Culemborg en in de gemeentepolitiek.

De afgelopen raadsperiode heeft De Geus als leuk, zinvol en leerzaam ervaren. De Geus licht toe; “Ik zie dat we als gemeente stapjes zetten naar een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Deze stapjes zetten we op het gebied van (vrijwilligers) initiatieven, het anders organiseren van de zorg, en een krachtig Culemborg bedrijfsleven. Ik ben enthousiast om samen met ons lokale CDA team en met inwoners, verenigingen, en ondernemers deze stapjes voort te zetten en uit te bouwen. 

Maatschappelijk betrokken kandidaten
Lijsttrekker Nicolien de Geus weet zich omringd door een gemotiveerd team dat klaar staat voor alle Culemborgers. De kandidaten zijn allemaal lokaal en maatschappelijk betrokken en hebben oog voor wat er in en rond Culemborg gebeurt. Het CDA Culemborg heeft zich de afgelopen periode ingezet om meer in contact te komen en te blijven met haar inwoners. Dit heeft geleid tot veel nieuwe gezichten op de lijst. De Top-10 bevat maar liefst zeven nieuwkomers die niet eerder op de Culemborgse CDA-lijst stonden. Hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst is op plek 2 Marco van Zandwijk (42 jaar; kindvoorzieningen en duurzaamheid), direct gevolgd door Jaap Schaaf (politie en zorg), Douwe Dijkstra (sport -en cultuur) Gert-Jan Koolen (agrariër en buitengebied) en Thomas Jansen (gebiedsontwikkeling en innovatie). Hans Bleichrodt (onderwijs en duurzaamheid), Franc van der Bent (cultuur en systeeminnovatie), Jack van den Akker (financiën en schuldhulpmaatje) en Walter Oomen (sport en watermanagement) maken de Top 10 compleet. De lijst is aangevuld met actieve CDA-ers die elk op hun eigen manier betrokken zijn bij de Culemborgse samenleving. Huidig raadslid Maurice ten Tije komt niet terug op de lijst in verband met een aanstaande verhuizing buiten Culemborg.

Lijsttrekker de Geus: “Ik ben trots op deze lijst met veel nieuwkomers! De lijst kan putten uit diverse expertises en achtergronden, allemaal Culemborgers die actief zijn of waren als vrijwilliger in onze stad. Met deze CDA-ers gaan wij de komende jaren werken aan onze ideeën voor een Zorgzaam, Ondernemend en Duurzaam Culemborg.

Doe mee!
Op de ledenvergadering is ook het verkiezingsprogramma ‘Doe mee!’ vastgesteld. Lof was er voor het concrete en leesbare programma. Volgens bestuursvoorzitter Marco van Zandwijk past de titel van het CDA-programma als een warme jas. “Het programma biedt inwoners, verengingen en ondernemers volop kansen om mee te doen. Op school, via werk, met sport en in de vrije tijd. Onze ideeën zorgen ervoor dat mensen (waar mogelijk) zelfstandig op kunnen groeien en ouder worden.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart 2018.

Download hier het CDA verkiezingsprogam 'Doe Mee!' 

Bekijk daarnaast ook ons werkprogramma voor de raadsperiode 2018-2022

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.