In de afgelopen maanden is er door drie partijen (Culemborg van Nu, GroenLinks en D66) samen gewerkt aan een akkoord voor de komende raadsperiode. Begin mei presenteerden deze partijen een conceptakkoord als ook kandidaat-wethouders. Verkregen feedback van inwoners en fracties is verwerkt in het definitieve akkoord dat deze drie partijen hebben gesloten.

Het CDA heeft samen met de niet formerende fracties van VVD-CU-PVDA-PVDD de krachten gebundeld en gezamenlijk gekeken naar de onderwerpen die wat ons betreft de komende raadsperiode prioriteit dienen te hebben en daarmee dus ook op draagvlak kunnen rekenen. Daarnaast heeft de CDA fractie ondanks dat zij niet door de coalitie partijen uitgenodigd was om mee te praten, wel onderwerpen en concrete suggesties voor uitwerking aangedragen die volgens ons voor de stad van belang zijn.

Denk aan ideeën aan om meer Culemborgers in beweging te krijgen, het in de Jeugdzorg gaan starten met een zelfgekozen jeugdmentor, een zichtbare inzet op het voorkomen van energiearmoede en het gebruik van kleinschalige innovaties om de energietransitie een impuls te geven. Veel van ons eigen programma zien wij 1 op 1 terug in het voorliggende akkoord. Het CDA Culemborg spreekt hierover zijn complimenten uit naar de opstellers van het akkoord. Op één ding na. Het CDA maakt zich zorgen over de financiële paragraaf. En dan vooral het ontbreken daarvan.

“Zelf ben ik de gemeenteraad in gegaan om bij te dragen in het proces van te maken politieke keuzes. In het gesloten akkoord zelf kom ik zelf erg weinig keuzes tegen. Weten wat je kiest is ook weten waar je niet voor kiest. Wie ambities heeft moet ook kijken naar de haalbaar- en uitvoerbaarheid. Zo wel in tijd, ambtelijke capaciteit als in financiële middelen. De coalitie partijen lijken nu alles even belangrijk te vinden. Daarmee lijkt het net als het raadsakkoord in de vorige raadsperiode een optelsom van ambities. Onderwijs, sport, kunst, cultuur en verkeer. Het kan niet op.” aldus van Zandwijk gevraagd naar zijn reactie op het akkoord.

“Het definitieve akkoord klinkt dan ook te mooi om waar te zijn. Het zegt heel veel over wat wij wensen, maar nog niets over de mate van uitvoerbaarheid. Het CDA mist van alle opgenomen ambities, incl. de daarbij aangegeven prioriteiten iedere vorm van financiële dekking. Het geeft daarmee volgens het CDA het nieuwe college een vrijwel onmogelijke opdracht mee.“ 

Het CDA liet weten het als gezamenlijk belang te zien om het nieuwe college een duidelijke opdracht mee te geven. Concrete en bij voorkeur meetbare doelen inclusief een zichtbare relatie met kosten en uitgaven. In de komende periode gaat het CDA er op toe zien dat het college aan de slag gaat met een concreet en uitvoerbaar uitvoeringsprogramma. Het CDA zal er op blijven letten dat we niet te veel ballen in de lucht willen houden. Het ziet liever vijf dingen goed gerealiseerd dan twintig dingen slechts half opgepakt.

Tot slot riep Van Zandwijk zijn mede raadsleden op om er samen op uit te trekken om met stadsgenoten in gesprek te blijven. Dit om de afstand tussen politici en inwoners te verkleinen. Recht te doen aan de besluitvorming. En met een blik op de toekomst te werken aan het vertrouwen in het lokale stadsbestuur.

De inbreng van de CDA fractie is op deze pagina terug te kijken

Lees hier het gesloten akkoord 'Samen aan de Slag' tussen CVN-GL-D66
Lees gezamenlijke reactie CDA-CU-PVDA-PVDD-VVD op concept akkoord

 

Zaken uit het akkoord die volgens het CDA met prioriteit opgepakt moeten worden  

Nr.

 Onderwerp

1

Concretisering Integraal Huisvestings Plan onderwijs (IHP oa. investeren in herhuisvesting KWC + verduurzaming gebouwen en vergroenen schoolpleinen)

2

Inzet op preventie middels concretisering Sportakkoord (meer Culemborgers in beweging; investeren in een gezonde en positieve toekomst/ sportcultuur)

3

Sociaal domein; meer betalen naar draagvlak (oa. inperking WMO abonnementstarief) en introductie van de zelfgekozen zorgmentor/ Jouw Ingebrachte Mentor (JIM)

4

Focus op gezonde leefstijl (ontmoedigen roken, alcohol, lachgas; rookvrije generatie)

5

Multifunctioneel (beter benutten)/ toegankelijk houden van (religieus) cultureel erfgoed en accommodaties in de stad

6

Meer planten, bomen en bloemen ivm biodiversiteit; verdubbeling aantal groene schoolpleinen; impuls bloemrijk bermbeheer (vb gratis verstrekking zaadmengsels)

7

Beweegvriendelijke inrichting van de buitenruimte (geschikt voor spelen, sporten, bewegen); recreatie/ buitenzwemvoorziening aan de lek

8

(Proef met) vergunningsvrij verduurzamen van woningen (ieder dak een zonnedak)

9

Tegengaan van energiearmoede

10

Terugdringen laaggeletterdheid samen met onderwijs/ bibliotheek (leesoffensief)

11

Herontwikkeling Dr. Hockesingel en Steenoventerrein om doorstroming uit Culemborg Oost te bevorderen (tbv ouderenappartementen/ diversiteit woonvormen ouderen)

12

Stimuleren recreatie en toerisme als bijdrage aan lokale economie

13

Inzet op effectieve ontsluitingen autoverkeer naar de N320; zodat interne druk op verkeersroutes wordt verlaagd (o.a. ontlasting stationsweg/ tunnelweg)

14

Heroriëntatie op parkeertarieven (meer betaald parkeren achteraf)

15

Toekomstvisie bedrijfsterrein Pavijen (incl. betere bezetting/ benutting ruimte)

16

Gezonde gemeente en gemeentefinanciën

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.