Kwaliteit, diversiteit en heel veel enthousiasme. Dat kenmerkt de kandidatenlijst van het  CDA Culemborg voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. De kandidaten zijn allemaal lokaal en maatschappelijk betrokken en hebben oog voor wat er in en rond Culemborg gebeurt. 

De Geus als Lijsttrekker
Leden van het CDA wezen Nicolien de Geus (33 jaar) aan als lijsttrekker voor de verkiezingen in maart 2018. De Geus, sinds 2014 raadslid en sinds 2016 fractievoorzitter, is een zeer betrokken raadslid. Zij heeft een open instelling en staat erom bekend dat zij goed kan luisteren. Hierdoor is zij goed op de hoogte wat er leeft bij inwoners van Culemborg. Voor een partij die verbindend wil zijn tussen mensen en partijen is dat een voorwaarde. Nicolien, zelf werkzaam als transitiemanager binnen het Sociale Domein voor de gemeente Neder-Betuwe, is een bekend gezicht in Culemborg en in de gemeentepolitiek.

Maatschappelijk betrokken kandidaten
Lijsttrekker Nicolien de Geus weet zich omringd door een gemotiveerd team dat klaar staat voor alle Culemborgers. De kandidaten zijn allemaal lokaal en maatschappelijk betrokken en hebben oog voor wat er in en rond Culemborg gebeurt. Het CDA Culemborg heeft zich de afgelopen periode ingezet om meer in contact te komen en te blijven met haar inwoners. Dit heeft geleid tot veel nieuwe gezichten op de lijst. De Top-10 bevat maar liefst zeven nieuwkomers die niet eerder op de Culemborgse CDA-lijst stonden. Hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst is op plek 2 Marco van Zandwijk, direct gevolgd door Jaap Schaaf (3), Douwe Dijkstra (4) Gert-Jan Koolen (5) en Thomas Jansen (6).

Marco van Zandwijk (42 jaar; kindvoorzieningen en duurzaamheid), eerder al actief voor de gemeenteraad in Waddinxveen, is nu nog voorzitter van het lokale afdelingsbestuur. Van Zandwijk is architect en werkt voor het landelijke kenniscentrum Ruimte voor Onderwijs en Kinderopvang. Hij is één van de gezichten achter de landelijke Green Deal Scholen. Een akkoord van de Rijksoverheid met meerdere partijen waarmee scholen in het Primair en Voortgezet Onderwijs hulp krijgen bij het verduurzamen van schoolgebouwen.

Jaap Schaaf (73 jaar; politie en zorg) heeft zich na zijn jarenlange werkervaring bij de politie, als vrijwilliger actief ingezet binnen het verenigingsleven (oa. havenkoor), schuldhulpverlening en ouderenorganisaties. Jaap maakte onderdeel uit van de Adviesraad Sociaal domein en had via die weg contact met maatschappelijke organisaties in Culemborg.

Douwe Dijkstra (62 jaar; sport -en cultuur) is na zijn 40 jarige inzet als opleidingsdeskundige bij Defensie nu werkzaam als hoofd van een verpleegcentrum bij een revalidatiecentrum. In zijn vrije tijd is Douwe o.a. bestuurslid van de Culemborgse Tennisvereniging de Doelen en gastheer in ons Stadstheater De Fransche School.

Gert-Jan Koolen (52 jaar; agrariër en buitengebied) is een geboren en getogen Culemborger. Koolen, woonachtig in het buitengebied, is ruim 25 jaar zelfstandig (agrarisch) ondernemer en heeft een middelgroot melkvee- en schapen opfokbedrijf. Gert-Jan was actief voor het bestuur van de Land- en Tuinbouw Organisatie in Rivierenland, het fruitcorso, de lokale kofferbakmarkten en nam meerdere jaren plaats in de Milieu Adviesraad van Culemborg.

Thomas Jansen (43 jaar; gebiedsontwikkeling en innovatie) is zelfstandig landschapsarchitect, innovator en expert op gebied van milieu- en ruimtelijke vraagstukken. Jansen werkt voor veel gemeenten en provincies aan gebiedsontwikkeling en vitale gemeenschappen. Thomas nam in Culemborg eerder plaats binnen de Milieu Adviesraad en bracht zijn expertise in voor het proces rondom het behouden van de Redichemse Waard.

Lijstduwers
Hans Bleichrodt (74 jaar; onderwijs en duurzaamheid), Franc van der Bent (46 jaar; cultuur en systeeminnovatie), Jack van den Akker (66 jaar; financiën en schuldhulpmaatje) en Walter Oomen (57 jaar; sport en watermanagement) maken de Top 10 compleet. De lijst is aangevuld met actieve CDA-ers die elk op hun eigen manier betrokken zijn bij de Culemborgse samenleving. Waar nodig bieden zij gevraagd en ongevraagd advies op de gebieden van zorg, ondernemerschap, onderwijs, sport en duurzaamheid. Als lijstduwers kozen de leden voor voormalig raadslid Jos van Zutphen en voormalig CDA wethouder Judith-Ton Verrijp. Mensen die reeds in het verleden actief waren en nog steeds veel voor de stad betekenen. Huidig raadslid Maurice ten Tije komt niet terug op de lijst in verband met een aanstaande verhuizing buiten Culemborg.

Lijsttrekker de Geus: “Ik ben trots op deze lijst met veel nieuwkomers! De lijst kan putten uit diverse expertises en achtergronden en zijn allen Culemborgers die actief zijn of waren als vrijwilligers in onze stad. Dit binnen het onderwijs, sport, en-of cultuur, als mantelzorger of schuldhulpmaatje, vanuit de kerk, WMO of de Milieu adviesraad. Met deze CDA-ers gaan wij de komende jaren werken aan onze ideeën voor een Zorgzaam, Ondernemend en Duurzaam Culemborg. Met dit team kunnen wij het verschil maken bij de gemeenteraadsverkiezingen” aldus de Geus.

In de komende periode zullen de kandidaten zich presenteren aan de stad.

Doe mee!
Op de ledenvergadering is ook het verkiezingsprogramma ‘Doe mee!’ vastgesteld. Lof was er voor het concrete en leesbare programma. Volgens bestuursvoorzitter Marco van Zandwijk past de titel van het CDA-programma als een warme jas. “Het programma biedt inwoners, verengingen en ondernemers volop kansen om mee te doen. Op school, via werk, met sport en in de vrije tijd. Onze ideeën zorgen ervoor dat mensen (waar mogelijk) zelfstandig op kunnen groeien en ouder worden.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart 2018.

Bekijk ook de pagina over onze standpunten en het verkiezingsprogramma

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.