Het CDA Culemborg heeft gisterenavond tegen de gemeentebegroting voor komend jaar gestemd. De CDA fractie besloot daartoe na aanleiding van het niet aannemen van het voorstel vanuit de oppositie om de inkomensgrens voor de energietoeslag te verruimen naar 130%. Aanpassingen in het voorstel om de coalitie tegemoet te komen mochten niets uitmaken. “Jammer. Dat we hier als raad niet samen uit konden komen” aldus raadslid van Zandwijk. De fractievoorzitter was ook duidelijk in zijn stemverklaring “Schrijnend is het dat we er als raad voor kiezen wel geld vrij te maken voor stadsfeesten, maar inwoners die moeite hebben met rondkomen moeten maar even in de wacht. Feesten is wat ons betreft geen kerntaak van de gemeente.”

Vanuit de CDA fractie is er bij de begrotingsbehandeling voor gekozen steun te geven aan voorstellen die daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de aanpak van armoede, zorgen voor meer grip op de besteding van gemeenschapsgeld en concreet uitgevoerd kunnen worden of bijdragen aan de maatschappelijke doelstellingen van het bestuursakkoord.

De CDA fractie kon weinig begrip opbrengen voor de weerstand van de coalitiepartijen om te kiezen voor een adequate aanpak van de energiearmoede. De oppositie stelde daarvoor maar liefst 400.000,- euro beschikbaar. De coalitie hielt echter voet bij stuk en wilde hier niet mee gaan. "Natuur, Cultuur en Welzijn hebben blijkbaar een hogere prioriteit dan het aanpakken van armoede. Dit terwijl volgend jaar 1 op de 13 Culemborgers moet zien rond te komen onder de armoedegrens. Lokaal konden wij hier, net als gemeente Buren of Tiel, een verschil maken. Een gemiste kans wat betreft het CDA."

Het CDA liet vorige maand al weten eenmalig extra geld vrij te willen maken als gevolg van de energiecrisis. Dit mede nav advies van de adviesraad Sociaal Domein. Deze constateerde vorige maand dat veel stadsgenoten met een AOW uitkering en een klein pensioen net buiten bestaande regelingen vallen. “De verhoging van de energietoeslag had onze voorkeur ten opzichte van het verhogen van uitkeringen en bijstandsregelingen. Verhoging van deze regelingen vindt immers ook landelijk al plaats. Onze voorstellen waren er juist op gericht al direct maatwerk te kunnen leveren zodat de meest schrijnende gevallen al direct op extra compensatie vanuit de gemeente kunnen rekenen” aldus Van Zandwijk.

Samen met o.a. de Christenunie diende het CDA ook een motie in om met extra vaart voortvarend en op grote schaal woningen te gaan isoleren. Dit middels een wijkgerichte aanpak in wijken waar veel huishoudens kampen met energiearmoede. Ook hier was het CDA bereid om fors te investeren. Dit grotendeels vanuit middelen die de raad hiervoor al had gereserveerd. In zijn algemene beschouwingen ging Van Zandwijk in op de wijze waarop het CDA denkt aan slagkracht te kunnen winnen.

Wel kijkt de fractie positief terug op de steun voor het gaan laten opstellen van een integraal Sport en Beweegbeleid in Culemborg. Het CDA is van mening dat zonder activerend beleid lokale ambities op gebied van preventie en gezondheid nooit gerealiseerd kunnen worden. Het huidige sportakkoord is voor daarvoor te vrijblijvend. Nodig is dat wij met alle sport en beweegaanbieders uiteindelijk toe werken naar een gezamenlijke visie en meerjarig beleid. Het door de CDA fractie ingediende voorstel kon op steun van alle aanwezige raadsleden rekenen.

Lees hier de algemene beschouwingen van het CDA voorafgaand de begrotingsbehandeling.

De volgende moties en amendementen konden op de steun van het CDA rekenen.
Amendement:  Fixbrigade
Amendement:  Energietoeslag

Motie: Investeringsagenda Duurzaamheid en Groen
Motie: Weg met de wegwerpbekers
Motie: Naar een integraal sport en beweegbeleid
Motie: Duurzame aanpak energiearmoede: isoleren loont
Motie: Grip op de begroting 2024
Motie: Steun Dierenambulance

Zie ook Culemborgse Courant op 11 november 2022

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.