De proef met de afsluiting van de Vianense Poort houdt de gemoederen al enige maanden flink bezig. Zowel voor- als tegenstanders laten van zich horen. In twee maanden tijd ontvingen de Culemborgse raadsleden al meer dan 80 brieven en mails via de dagpost. De gemeente kreeg eerder al bezwaren tegen de proef van bewoners op de Westersingel. Vandaag mochten raadsleden en wethouder Reus een petitie van inwoners uit de Triowijk in ontvangst nemen. Ruim 400 inwoners uit de Triowijk vragen om het heropenen van de Vianense Poort. Zij ervaren dagelijks overlast van de toegenomen verkeersdrukte in hun wijk. Ook het CDA was ter plaatse.

Verschuiving van verkeersprobleem
Voor het CDA Culemborg vormen de ontvangen reacties en de petitie de bevestiging dat er gezocht moet worden naar volwaardige alternatieven. Alternatieven die de extra overlast als gevolg van de verschuiving in verkeersstromen naar de Tunnelweg moeten gaan voorkomen. Pas als die alternatieven er zijn kan er sprake zijn van een volwaardige veilige fietsverbinding tussen Oost en West. Inwoners ter plaatse zijn duidelijk in hun zienswijze. “De voordelen voor de fietsers op de gewenste Oost-West verbinding zorgen nu voor een toename van de algehele verkeersonveiligheid elders. Onze verwachting is dat de problemen nog erger worden, zodra de Corona maatregelen worden versoepeld en iedereen weer naar zijn werk of voor familiebezoek de stad uit gaat.”

Culemborgers verdeeld over proef
Om tot een passende oplossing te komen is het voor het CDA van belang dat zowel de voor- als tegenstanders gehoord worden. Om een beter beeld te krijgen van de voor- en tegenstanders analyseerde de CDA fractie de ontvangen meldingen die dagelijks binnenstromen bij de gemeenteraad. Alleen over het Windpark mocht de gemeenteraad vanuit inwoners meer post ontvangen. Van de ontvangen meldingen over de proef met de Vianense Poort spreken 29 inwoners zich uit tegen de huidige afsluiting. De teller van het aantal voorstanders staat op dit moment op 53. De verdeling tussen de voor en tegenstanders lijkt overeen te komen met een in 2020 eerder gehouden enquête onder zo’n 1.400 inwoners. Toen bleek ook dat 30% het helemaal niet eens was met de voorgenomen maatregel om de poort af te sluiten voor autoverkeer.

De voorstanders:
- Maken melding van hun blijdschap: de Vianense Poort wordt nu als veiliger ervaren
- Nadelen (ontoereikendheid andere wegen) wegen niet op tegen de voordelen (veilige fietsverbinding)

De tegenstanders:
- Hebben moeite met het ontbreken van een redelijk alternatief voor automobilisten
- Geven aan dat Tunnelweg niet geschikt is voor toegenomen aandeel gemobiliseerd verkeer (opstoppingen en toename verkeersonveilige situaties)

Terug naar de tekentafel
Van de voorstanders kan gezegd worden, dat deze uit heel Culemborg komen. Van de tegenstanders kan gezegd worden dat zij veelal direct zelf de gevolgen ondervinden van een toename van de verkeersonveiligheid in hun woonomgeving. Het CDA wil niet bij de pakken neerzitten. Het deelt de wens om de verkeersveiligheid van de spoorse doorsnijdingen te vergroten. Wel ziet zij het geheel afsluiten van de Vianense Poort daarvoor nog steeds als te opportunistisch en op dit moment dus nog niet als oplossing. Wat ons betreft gaan we terug naar de tekentafel en bedenken we een beter plan, dit keer mét de buurt. En waarbij we rekening houden met zowel de fiets als het autoverkeer.

Heropenen van Vianense Poort
Zo lang er nog geen goede alternatieven zijn zou de tunnel in de ogen van het CDA nog moeten blijven functioneren als onderdoorgang voor gemotoriseerd verkeer. Dit vooral voor de bewoners die in de omliggende wijk wonen. Een gedeeltelijke afsluiting zou mogelijk al kunnen zorgen voor een toename van de veiligheid zoals deze nu door een grote groep inwoners al wordt gewaardeerd. 

De afsluiting van de Vianense Poort staat daarbij niet op zichzelf. Deze moet gezien worden vanuit een bredere visie op verkeer. Om de uitdagingen op het gebied van verkeer voortvarend aan te pakken heeft het CDA een duidelijke visie. Deze visie is verwerkt in een 10-punten plan welke is te vinden op onze website

Lees hier een puntsgewijze toelichting op het 10 punten plan voor verkeer van het CDA Culemborg.

Volg onze eerdere inzet op dit dossier middels deze pagina.

Voor vragen en-of meer informatie kan contact worden opgenomen met ons raadslid Marco van Zandwijk.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.