Raadsleden ontvingen vandaag een informatienotitie waarin het college heeft laten weten de voorgenomen sloop van de Kiosk terug te draaien. Er wordt gezocht naar een inpassing van de huidige Kiosk in de plannen voor herinrichting van 't Jach. Als de erfpachtovereenkomst van de andere kiosk in 2025 afloopt wil de gemeente de situatie opnieuw bekijken. Het CDA is blij dat het college op haar eerdere voorstellen terug komt.

Mondelinge vragen aan college
De voorgenomen sloop van de Kiosk op ’t Jach zorgde begin februari voor verbazing bij veel inwoners en de kunstenaar die de Kiosk als anti-kraak in gebruik heeft. Voor een gemeente die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, riep deze vroegtijdige sloop dan ook vraagtekens bij het CDA op. Samen met de PVDA voor het CDA een reden om in de laatste raadsvergadering mondelinge vragen te stellen aan Wethouder Reus. Gevraagd is naar argumenten voor de voorgenomen sloop en mogelijke alternatieven. Ook is door ons opgeroepen de Kiosk alsnog onderdeel te laten uitmaken van de plannen. Volgens CDA-fractievoorzitter Marco van Zandwijk is de Kiosk economisch nog lang niet afgeschreven en voegt deze met haar huidige functie juist levendigheid toe aan dit gebied. Kijk naar alternatieven waarmee wij niet onnodig kosten hoeven te maken en deze functie voor de stad behouden blijft.

Uitstel van sloop
In de notitie is te lezen dat het college de toekomst van beide kiosken op een later moment wil afwegen tegen het ruimtelijk beeld van het Jach in aansluiting op de Boerenstraat. Tot die tijd wordt voor de noordelijke kiosk het tijdelijke beheer voortgezet. Daarmee is de Kiosk in ieder geval behoed voor de sloophamer tot 2025.  Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk hoe dekking voor de plannen gevonden moet gaan worden. Vorige week is duidelijk geworden dat de gemeente de aangevraagde subsidie van Euro 100.000,- niet toegekend heeft gekregen.

Lees hier de informatie notitie die raadsleden ontvingen.

Lees hier het eerder verschenen bericht 'CDA en PVDA Culemborg zetten vraagtekens bij sloop Kiosk op 't Jach' in de Culemborgse Courant.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.