Het vieren van Kerst betekent voor veel mensen gezelligheid, samenzijn met familie, warmte en een mooie sfeer. Maar dit geldt helaas niet voor iedereen. Het aantal eenzamen in Nederland stijgt en juist tijdens de feestdagen is dat extra pijnlijk.
 

In meerdere gemeenten vraagt het CDA aandacht voor de eenzaamheidsproblematiek. Een steeds grotere groep mensen voelt zich wel eens eenzaam. Ruim 7% van de mensen in onze stad voelt zich (ernstig) eenzaam (Bron GGD 2017). Deze problematiek is helaas niet zichtbaar, niet in de reële wereld en niet op Facebook, Twitter of Instagram.

Kerst vier je niet alleen
Veel mensen en maatschappelijke organisaties zijn zich gelukkig bewust van de voor sommigen moeilijke decembermaand. Overal in het land zijn tijdens de Kerst initiatieven om de eenzaamheid te bestrijden. Speciaal voor de kerstdagen hebben de fracties van het CDA in Zeist, Hilversum en Culemborg de handen ineengeslagen om op een positieve manier mensen meer betekenis te laten geven aan Kerst en een eenzame bekende, vriend of buurman uit te nodigen. Hiervoor lanceren zij de website: Kerstvierjenietalleen.nl 

Actie: Nodig iemand uit met Kerst
Mensen die iemand thuis uitnodigen met Kerst en dit aanmelden op de site, krijgen een kerststol. De drie mooiste initiatieven ontvangen een gourmetpakket voor 8 personen. De initiatiefnemers geven aan: “Kerst is niet alleen een feest van gezelligheid en eten, maar ook van naastenliefde en samenzijn. Maar omdat dat niet meer vanzelfsprekend is in onze geïndividualiseerde samenleving, willen we er op een positieve manier aandacht voor vragen. Nodig een alleenstaande uit, dan bezorgen wij een kerststol!”

De initiatiefnemers zijn voornemens ook op andere momenten in het jaar aandacht te (blijven) vragen voor eenzaamheid in onze samenleving. Dit alles onder het motto: Samen tegen eenzaamheid.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.