Eind december. We staan op het punt een raar jaar af te sluiten. Normaal gaat iedereen op oudejaarsavond om twaalf uur ’s nachts naar buiten en barst het vuurwerk los. Dit jaar kan dat niet. Door de coronamaatregelen is onze gemeente genoodzaakt het nieuwe jaar in stilte in te luiden. Er zal geen vuurwerk de lucht in gaan en ook de festiviteiten waar de jaarwisseling normaal gesproken gepaard mee gaat zullen achterwege blijven. Kortom: we eindigen dit moeilijke jaar in sobere stilte. Het kan niet zo zijn dat het nieuwe jaar in alle stilte begint, dacht de CDA afdeling in Culemborg. Het komt dan ook met het idee om het jaar letterlijk en figuurlijk goed in te luiden.

Aandacht voor wat wél kan
“We houden er niet van om te zeggen wat er allemaal niet kan, maar vooral te kijken wat wèl kan. Daarom doen we een oproep aan onze stad om ‘op slag van Nieuwjaar’ de kerkklokken te luiden. Het kost niets en het effect is niet in waarde uit te drukken,” aldus de Culemborgse CDA fractie.

De CDA-fractie wil vooral kijken naar wat er wél kan en heeft daarom het idee opgevat om op slag van Nieuwjaar de kerkklokken te luiden. Het liefste zoveel mogelijk en gemeentebreed. 

2021 een nieuw begin
Van oudsher dient het luiden van de kerkklok om inwoners ergens op te attenderen. Het aanbreken van een nieuw jaar is toch iets waar mensen naar uitkijken en het liefst samen vieren. “Kerkklokken staan symbool  als teken van hoop. En wellicht dit jaar ook voor een mooi begin van het nieuwe jaar”, aldus raadslid Marco van Zandwijk. Het kan toch niet zo zijn dat we dit bijzondere jaar zo afsluiten en het nieuwe jaar in sobere stilte beginnen. Luid de klokken!

De Culemborgse CDA fractie heeft inmiddels het college en de kerkbesturen in onze stad gevraagd dit idee te omarmen. Het CDA hoopt dat partijen kans zien op deze speciale manier het nieuwe jaar mooi toe te luiden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.