Het vertrouwen in de overheid was nog nooit zo laag. Volgens een recent gepubliceerd onderzoek is dat ook voor 70% van de Culemborgers het geval. Het CDA Culemborg is van mening dat wij dat niet kunnen en mogen accepteren. Om dat te onderstrepen heeft onze lijsttrekker Marco van Zandwijk samen met 120 collega lijstrekkers vandaag zijn naam verbonden aan een landelijk Manifest 'Geen haat in de raad'. Reden daarvoor is dat wij als vertegenwoordigers van die lokale overheid een taak hebben zelf het goede voorbeeld te geven. Wij roepen andere partijen dan ook op om komende weken constructief campagne te voeren.

Stop de verharding
Wie de laatste weken iets van de politiek in Den Haag heeft gevolgd heeft kunnen zien dat scheldpartijen, bedreigingen en verdachtmakingen in de Tweede kamer inmiddels aan de orde van de dag zijn. Elk debat lijkt opnieuw te ontsporen. Ook in de gemeentepolitiek, in de sociale media en op straat zien we een verharding ontstaan die ons grote zorgen baart. De verharding en verhuftering van onze samenleving is iets wat ambtenaren, boa’s, politieagenten, GGD-medewerkers, journalisten al langer vrijwel dagelijks ervaren. Ons bereiken daarnaast soms signalen dat ook inwoners, ondernemers en raadsleden zich bedreigd voelen. Het CDA vindt dat dit in een inclusieve vrijstad als Culemborg niet zou mogen voorkomen. 

Minder ik, meer samen(leving)
In maart gaat Nederland weer naar de stembus. Met het Manifest ‘Geen haat in de Raad’ staan 120 CDA-lijsttrekkers op om aandacht en inzet te vragen voor de toenemende verharding. Want laten we eerlijk zijn: Nederland heeft niets aan spektakelpolitiek die gaat leiden tot nog meer polarisatie. Het maakt de op te lossen problemen niet kleiner en het vinden van draagvlak voor broodnodige veranderingen steeds moeilijker. En ondertussen verliest de kiezer steeds meer het vertrouwen in de politiek. Zij hebben het gevoel dat de politiek er niet meer voor hen is. 

De onlangs verschenen Atlas van Afgehaakt Nederland brengt de mensen achter de cijfers in beeld. Meerdere groepen haakten al af, nu dreigen ook de ouderen en middengroepen af te haken. Ook zij hebben steeds vaker het gevoel er alleen voor te staan en oude, vertrouwde zekerheden te verliezen. Lichtpuntjes zijn die gemeenten waar het vertrouwen opvallend stabiel blijft. Het zijn steden en dorpen met een rijk maatschappelijk leven, waardoor mensen meer op elkaar betrokken zijn en zich actief inzetten voor de gemeenschap waar ze leven, wonen en werken. 

Dit is de coöperatieve samenleving, die ons voor ogen staat: minder ik, meer wij. Minder schreeuwen, meer samenwerken. Een samenleving waar we omzien naar elkaar als gelijken. Waar solidariteit en saamhorigheid helemaal geen ouderwetse waarden zijn, maar het geheim van een sterke samenleving. 

Zelf het goede voorbeeld geven
In de nieuwe gemeenteraad wil het CDA samen met de andere partijen kijken wat we kunnen doen om de verharding en de verhuftering in de samenleving te verminderen. "Niet om anderen te overtuigen van ons gelijk, maar om er samen het beste uit te halen voor onze stad." laat Marco van Zandwijk weten. "Voor ons begint dit met wederzijdse tolerantie en acceptatie. En dat kan alleen als je bereid bent te luisteren naar het verhaal van de ander. Wie begint met een verhaal over klimaatdoelstellingen is de ander al totaal kwijt als deze zelf moeite heeft om financieel rondkomen, of ziet dat zijn buren wel erg gemakkelijk gebruik maken van de vergoedingen in de jeugdzorg. Kortom werk aan de winkel om als gemeenteraad het goede voorbeeld te geven. We roepen andere partijen op om samen het verschil te maken."

Weerstand serieus nemen
Voor het CDA vraagt deze tijd meer dan voorheen om het serieus nemen van inwoners. Zo wel inwoners met plannen en ideeën als inwoners met weerstand tegen die plannen. Marco daarover "Niemand leeft voor zichzelf. De nieuw gekozen raadsleden zullen straks samen een middenweg moeten vinden om tot goede uitvoerbare plannen te komen." Meer dan voorheen zullen inwoners, bedrijven en organisaties meegenomen moeten worden in de vraagstukken waar wij als stad voor staan. "Dat gaat niet door inwoners tegen de haren in te strijken met plannen die al voor hun bedacht zijn." Van Zandwijk noemt de voorbeelden van de afvalinzameling, het Windpark, het afsluiten van de Vianense Poort en de ambitie om Pavijen te veranderen tot woningbouw locatie. "We hebben in Culemborg de mond vol van participatie, maar als het er op aan komt gaan we in de omgekeerde volgorde aan de slag. We zien dit op grote maar ook op kleine schaal. Daardoor bereiken we in veel gevallen precies het tegenovergestelde. Grote groepen inwoners haken teleurgesteld af. Het geeft hen het gevoel dat de overheid maar wat doet. Ik zou dat de komende raadsperiode graag anders zien". 

"Alleen vanuit de bereidheid tot luisteren kom je tot nieuwe inzichten.
Zonder te luisteren blijf je hangen in je eigen gelijk". 

(Dalai lama augustus 2016)

Lees het landelijke manifest 'Geen haat in de raad' 
Bekijk de landelijke website 'Geen haat in de raad'
Bekijk hier de Uitzending bij SRC FM terug

Lees meer over onze standpunten zoals over de inclusieve samenleving (1.15)  

Omdat homo één van de meest gebruikte scheldwoorden op scholen is doen wij ook mee met de kieswijzer op Rainbowvote.NU

Zelf een idee om samen het verschil te maken?
Draag bij door hierover met ons contact te zoeken.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.