Column raadslid Maurice ten Tije 
In deze door de raad zelfbenoemde ‘maand van de duurzaamheid’ lezen we veel over energie, wind en gas. Daarbij zien we de neiging van mensen of partijen om op de voorgrond te willen treden als goed bezig, het meest duurzaam of het beste voorbeeld. Maar het gaat niet over ons. 

Het aantal Culemborgers dat actief betrokken is bij het thema duurzaamheid is maar zo'n 10% van alle inwoners en die kennen we inmiddels. Een club mensen die samen ideeën uitwerkt, acties opzet en kennis en ervaring deelt. Onbetaalbaar. Maar duurzaamheid is iets van ons allemaal. Hoe krijgen we de andere 90% mee? Want het gaat niet over ons.

In vergaderingen en in allerlei settings praten we over duurzaamheid. We stellen doelen en kijken hoever we kunnen gaan. Maar de aarde wacht niet op ons totdat we een acceptabel compromis hebben gevonden. Er gaat pas iets in beweging komen als jij en ik daadwerkelijk iets gaan doen. Of juist minder of helemaal niet meer gaan doen. Zoals vlees eten of op benzine rijden. Pas als jij en ik beseffen, het gaat niet over jou of mij.

Afgelopen periode heb ik onder andere aan de wieg mogen staan van de pas vastgestelde duurzaamheidsdoelen voor Culemborg. Ik heb het protest mogen aanvoeren tegen de komst van een vierde winkelcentrum aan het spoor. En ik ben op de bres gesprongen voor onze Redichemse Waard. In de raad en aan het CDA Culemborg geef ik met vertrouwen en veel dankbaarheid het stokje over omdat mijn gezin en ik gaan verhuizen. Ik wens ons allemaal en de toekomst van Culemborg veel bewustzijn, liefde en daadkracht toe. Dit is mijn laatste column als raadslid van Culemborg.

Maar het gaat niet over mij.

Maurice ten Tije, raadslid CDA. mauricecda@gmail.com

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.