24 mei 2017

Motie hardheidsclausule eigen bijdrage WMO

In de raadsvergadering van 24 mei heeft het CDA een motie ingebracht over het invoeren van een hardheidsclausule in de WMO verordening. De motie is tot onze tevredenheid aangenomen.

Bij de commissie MO hebben wij de informatienota over de eigen bijdrage WMO eerder uitvoerig behandeld.

De wethouder wil een oplossing voor die gevallen waarin mensen te maken krijgen met hoge zorgkosten en een stapeling van eigen bijdragen. Volgens onze fractie blijkt uit niets dat gaat om een grote groep cliënten. Eigen onderzoek ontbreekt. De gebruikte WMO monitor laat alleen maar zien hoeveel cliënten de hoge eigen bijdrage betalen. Dit wil niet zeggen dat de hele groep financiële problemen heeft. Het is wat het CDA betreft niet noodzakelijk om hiervoor een algemene regeling in het leven te roepen waarin iedereen tot 150% van het minimum loon geen eigen bijdrage hoeft te betalen (zoals de motie van de SP en Groen Links opteert). Wat ons betreft: eerst eigen onderzoek, dan vaststellen wat de omvang van het probleem is en dan pas met een oplossing komen.

Neemt niet weg dat er ongetwijfeld een beperkte groep mensen is die geconfronteerd worden met hoge zorgkosten en die in financiële problemen kunnen komen. De inspreekster tijdens de cie. MO heeft dit aangetoond. Daar moet een oplossing voor komen. Geen dure algemene maatregel waarin een hele doelgroep tegemoet gekomen wordt maar een maatwerkoplossing voor diegenen die het aangaan.

De oplossing waar wij op doelen in onze motie is het invoeren van een hardheidsclausule in de WMO verordening. In onze huidige verordening ontbreekt dit. In het geval van een onredelijke uitwerking van ons eigen bijdrage- beleid kan het college hierop afwijken en geen of lagere eigen bijdrage opleggen. Een uitstekende maatwerkoplossing die de overige opties overbodig maken, waaronder de motie van de SP en GroenLinks, en een oplossing bieden voor schrijnende gevallen. 

Volledigheidshalve merken we op dat de beleidsmedewerker de motie een welkome aanvulling noemde.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.