29 september 2019

Geen extra actie na meldingen buurtbewoners over dumping afval de Ooi

De in de raadsvergadering van 26 september ingebrachte motie (D66 / CDA / SP) om gericht meer te handhaven op de afvaldumpingen bij ondergrondse containers, is niet aangenomen.

Vooral vanuit de Ooi komen al langer meldingen over dumpingen van (huis)vuil en grover vuil bij de ondergrondse containers. Deze overlast is ook herhaaldelijk door onze eigen fractie geconstateerd. Een van de bewoners had de raad een brief gestuurd. Hij maakt zich zorgen. En terecht. De aanblik van de wijk verandert doordat enkele snoodaards juist op deze centrale plekken zoveel vuil naast de containers plaatsen.

Omdat het niet overal gebeurd en elk afvalsysteem (Diftar in dit geval) zo zijn eigen voor- en nadelen kent hebben wij gemeend met D66 een motie in te dienen die vraagt om een gerichte aanpak (handhaving ook) en campagne, juist bij de bekende plekken.

De Stadspartij Doesburg en wethouder benadrukten terecht dat we er al veel aan doen. En dat we moeten luisteren naar de geluiden uit de buurt (sociale controle). Maar ook dat het probleem goed is te overzien en dat we daar best trots op mogen zijn.

Wat ons betreft is het belangrijk de geluiden uit de wijk serieuzer te nemen. Als je constateert dat je al veel doet en naar mensen uit de buurt luistert maar moet constateren dat het geregeld nog steeds een rommel is op de bekende plekken dan moeten we ook durven concluderen dat het ondanks alles dus niet genoeg is. Rondslingerend afval doet wat met een wijk en met mensen. De boodschap naar de buurtbewoners is daarom vanuit het college: we kunnen niet harder gaan lopen (want dat kost geld) en het probleem is goed te overzien. Dit had met een gerichte aanpak een stuk beter gekund, wat ons betreft.

We zullen dit daarom ook aanhangig maken tijdens de evaluatie van het afvalbeleid medio volgend jaar.

Constateert u afval in uw wijk: meld het hier https://www.doesburg.nl/melding-doen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.