14 november 2017

IKC Anne Frank minder duurzaam

Vanuit de Provincie is geen geld te verwachten om aan alle duurzaamheidsplannen van Anne Frank Montessorischool en gemeente te voldoen. Dit is vandaag door de wethouder bekend gemaakt. Dit betekent dat 2 van de 4 geschetste scenario's geen doorgang kunnen vinden en het IKC Anne Frank conform een door de raad vast te stellen scenario (1 van de 2 overgebleven scenario's) aanbesteed zal worden.

De 2 varianten waar nog uit gekozen kan worden zijn veel minder vergaand duurzaam. Er is bijvoorbeeld geen loskoppeling van het gasnet en de bouwkundige schil wordt niet heel veel meer opgewaardeerd. 

Als CDA hebben we gevraagd hoe nu verder. Zal de school nog bereid zijn om het volle bedrag aan cofinanciering bij te dragen? Wordt de planning nog gehaald? Was nieuwbouw geen beter alternatief? Komt er tijdelijke huisvesting en wat kost dit? Blijft er geld over voor verdere verduurzaming van de andere IKC's?

Wethouder Bollen (PvdA) en mevrouw Palland (adviseur hemm) hebben daarop uitvoering geantwoord:

  • het is nog onduidelijk in hoeverre de school via cofinanciering wil bijdragen
  • de planning is, mede gelet op ontwikkelingen in de bouw, spannend maar haalbaar. Eventueel kan de gemeente via directieaankopen materialen met lange levertijden reeds in bestelling zetten
  • nieuwbouw is onderzocht maar zou op € 2,8 miljoen uitgekomen zijn
  • er is bij de overblijvende 2 scenario's geen tijdelijke huisvesting nodig
  • er lijkt geld beschikbaar te zijn (MIA) maar er is tevens al met de scholen gesproken

Als CDA betreuren we de door het college geschapen onduidelijkheid. Op 2 november is er met gedeputeerde Jan Jacob van Dijk gesproken en is gebleken dat er geen cofinanciering mogelijk was. Op 6 november heeft de gemeente een persbericht gestuurd waarin staat: "de gemeente zoekt in samenspraak met het schoolbestuur naar de meest duurzame variant". De wethouder geeft nu aan hiermee een scenario te bedoelen zonder cofinanciering. Dat is zowel door de pers als politieke partijen anders geïnterpreteerd. Wethouder Bollen heeft hiervoor zijn excuses aangeboden.

We hebben uitgesproken dat de Anne Frank Montessorischool snel (conform planning) een volwaardig IKC zal worden. Geen onduidelijkheid meer, maar een passende plek die toekomstbestendig is en zo duurzaam als mogelijk binnen de gestelde budgetten. Wat ons betreft een must.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.