13 juni 2018

Slechtvalken in Doesburg

In de commissie VROM/MO van 13 juni was door de Stadspartij een notitie geagendeerd over het omgaan met de (broedende) slechtvalken. Speciaal geschreven om inzicht te verschaffen in mogelijke effecten van torenbeklimming en vlaggen vanuit de top van de toren.

Het is duidelijk dat de Stadspartij het liefst van de slechtvalk af wil op deze plek, wat ons als CDA zeer verbaasde. Gelukkig sprak betrokken en expert heer Broekhuizen in, die duidelijk aangaf dat de afsluiting van de toren gedurende een periode van 9 maanden te ruim was, maar het vooral om de 3 weken gaat wanneer de jongen het nest voor het eerst (dreigen) te verlaten. 

Daarbij is de nestkast juist geplaatst omdat er mogelijk slechtvalken op de trans wilden gaan broeden waardoor de gehele trans voor lange tijd niet te betreden zou zijn. Het weghalen van de nestkast (zoals de Stadspartij voorstelde) lost het probleem niet op, het vergroot het.

Toen uiteindelijk bleek dat ook het vlaggen vanuit de top van de toren arbo-technisch niet meer mogelijk lijkt, de slechtvalk een beschermde vogel is en in principe broedende vogels, mits uitgesloten, sowieso niet gestoord mogen worden, was duidelijk dat de ook door velen geliefde slechtvalk niets te vrezen heeft.

Onze fractieassistent en vogelaar Wiljan Kok hield een warm pleidooi om de nestkast via een livestream op een schermpje bij bijvoorbeeld de Roode Tooren zichtbaar te maken. Zo kan iedereen zien wat er gebeurd wanneer je de vogels boven je ziet vliegen. Dat is ook voor veel toeristen het stoppen waard en daarmee goed voor Doesburg en de kennis over de slechtvalk. Wethouder Ellen Mulder gaf aan het voorstel van Wiljan mee te nemen. Het was goed te horen dat ook andere partijen zich in dit idee konden vinden, dus we wachten op de live beelden. Voor de overige beelden van de webcam (niet live) zie: https://www.facebook.com/Slechtvalken-Doesburg-124183391322893/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.