03 oktober 2017

Vragen over gevolgen vliegroutes vliegveld Lelystad

 

Vanaf 2019 worden er mogelijk nieuwe vliegroutes voor vliegveld Lelystad opgezet.

Volgens de laatste gegevens wordt Doesburg volledig omsloten door een drietal routes voor inkomende en vertrekkende vliegtuigen. De vliegtuigen schampen Doesburg op een hoogte van (ca) 2,5 km. De huidige vliegroutes van en naar vliegveld Schiphol passeren Doesburg op minimaal 5 km hoogte. Wat de gevolgen van de voorgenomen nieuwe vliegroutes van en naar vliegveld Lelystad voor Doesburg qua overlast zijn is niet duidelijk. 

Daarom heeft onze fractie de volgende schriftelijke vragen aan het college gesteld:

  • is de gemeente Doesburg door" Den Haag" of de Provincie Gelderland geïnformeerd over de voorgenomen nieuwe vliegroutes? Zo nee, had dit wel gemoeten?
  • In welke fase zitten we in het besluitvormingsproces (kan de gemeente nog een zienswijze indienen en welke rechtsmiddelen staan de gemeente nog open of staat het besluit al in rechte vast)?
  • kan het college de Raad op de kortst mogelijke termijn informeren over de mogelijke gevolgen voor Doesburg qua geluidsoverlast en luchtverontreiniging, en wat deze gevolgen dan zijn?
  • welk oordeel heeft het college over het (voorgenomen) besluit m.b.t. de vliegroutes vlak langs Doesburg?
  • is er voor het college aanleiding om in verzet te komen en welke stappen is het college voornemens te ondernemen?
  • Heeft het college overwogen om samen op te trekken met de gemeenten Rheden en Zevenaar waaruit eveneens kritische opmerkingen zijn gemaakt over de voorgenomen vliegroutes?

Wij zien uit naar een spoedige beantwoording door het college.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.