24 april 2017

Voorkeursscenario's Centrumomgeving

In de raad van 12 april hebben we de voorkeursscenario´s van de centrumomgeving vastgesteld.


Al jaren wordt er gesproken over de teruggang van het winkelgebied op de Veentjes. Leegstand, veel verloop en bijna verloedering in het gebied hebben een negatieve invloed op de beleving van onze bewoners.

Het voorkeursscenario ´Wonen aan het Park´ is een duidelijk door de bewoners naar voren geschoven scenario en hiermee komt er een einde aan veel onzekerheden. Niet alleen voor de verschillende investeerders en vastgoedeigenaren maar  vooral voor deze bewoners. Voor hen zijn er keuzes: De overheid (lees gemeente Doetinchem) zal dit zoveel mogelijk stimuleren, activeren en faciliteren waardoor er zoveel energie ontstaat dat deze gebieden zich kunnen ontwikkelen en weer toekomstbestendig zijn.

Wat betekend dit nu concreet? Het mogelijk afbreken van de oude C1000 en hier nieuwbouw mogelijk maken, de mogelijkheid bieden aan bewoning in de plint, dit wil zeggen dat er winkelruimte wordt omgevormd tot woonruimte en het stimuleren van verhuizen van ondernemers naar bijvoorbeeld de Terborgseweg (scenario de Rode Loper). Verder wordt ingezet op de gewenste vergroening in de stad. Dit moet de leefomgeving verbeteren voor de nieuw te vormen woningen en de leefbaarheid in de stad.

Het tweede scenario is de Rode Loper. Dit is de Terborgseweg van het NS station tot de stad. De Rode Loper komt tot stand door initiatieven van belanghebbenden. Vanuit ons fraai nieuw aangelegde stationsgebied moet een aantrekkelijke verbinding worden gerealiseerd met de binnenstad.

Het beeld van een gastvrije stad zal geaccentueerd worden als men langs de ambachtelijke winkels richting het centrum loopt. De ondernemers kunnen zich onderscheiden en elkaar hierin versterken.

De Groene waas zal dan bijdragen aan een prettige en duurzame verbinding met de stad. Tevens is er aandacht voor de groene verbinding van de stad naar de Oude IJssel.

Verwacht mag worden dat de beide scenario’s een positieve uitwerking zullen hebben op het aanvalsplan binnenstad. We hopen in ieder geval dat er een halt wordt toegeroepen aan de toenemende leegstand.

 

Harry Dorland

[email protected]

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.