07 augustus 2017

Jaarrekening 2016 van onze gemeente

Het college legt met het jaarverslag en de jaarrekening verantwoording af aan ons als raad over het gevoerde beleid en de financiën. Inhoudelijk kijken we tevreden terug.

Door Bennie Ernst, raadslid CDA

‘Er is veel gebeurd en veel bereikt; er zijn belangrijke stappen gezet om iedereen in onze gemeente kansen en mogelijkheden aan te reiken die ze wensen of nodig hebben.

De afgelopen jaren zijn voor alle gemeenten in Nederland heel spannend geweest. De gemeente kreeg nieuwe taken, maar fors minder geld om deze uit te voeren.      

Negatief resultaat

Dat we dit in Doetinchem hebben weten op te vangen is een prestatie waar we best trots op mogen zijn. Maar na het positieve resultaat van 2015, een bedrag van € 850.000.00 laat de jaarrekening over het jaar 2016 een negatief resultaat zien van € 4,4 miljoen. Als gevolg van de invoering van het individueel keuzebudget (IKB) moest de gemeente de gereserveerde vakantietoelage voor alle medewerkers over de periode juli t/m december 2016 in tegenstelling tot voorgaande jaren ook als last verantwoorden. Het college was het hier niet mee eens en mede hierdoor hebben we een controleverklaring met beperking gekregen. Op zijn zachts gezegd, jammer dat we ons hier niet aan de voorschriften van de commissie Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) hebben gehouden.

Hierdoor zijn de lasten wel voor een bedrag van € 800.000.00 te laag opgenomen. Met deze 8 ton erbij zou het tekort over 2016 zelfs € 5,2 miljoen zijn geweest. Een enorm bedrag en op een totale begroting van € 230 miljoen is dit wel € 91,00 per inwoner.

Tegenvaller

De grootste tegenvaller lag in het sociaal domein. De € 2,8 miljoen die we hierop tekort kwamen, konden we gelukkig uit de reserve sociaal domein halen en hierdoor zijn onze inwoners op het gebied van zorg niets tekort gekomen. Door dit alles is het eigen vermogen in 2016 wel afgenomen met € 5 miljoen. Doordat de verkopen op het A18 Bedrijvenpark om aandacht blijven vragen en de reserve sociaal domein volledig is uitgeput, moeten we de algemene reserve nu wel proberen op peil te houden. Wij als CDA zullen de financiën nauwlettend blijven volgen en ook of de taken op een goede manier worden uitgevoerd.

Tenslotte: hebben we het college geadviseerd extra actie te ondernemen om een tijdige en adequate aanlevering van verantwoordingen en controleverklaringen door zorgaanbieders te bewerkstelligen. 

Misschien en als we ons houden aan de voorschriften van de commissie Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) krijgen we daardoor volgend jaar een controleverklaring zonder beperking.’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.