08 augustus 2017

CDA motie ‘loketverkoop’ leidt tot proef in de stad

Al een aantal jaren is er sprake van geluidsoverlast in de binnenstad van Doetinchem na sluiting van de uitgaansgelegenheden. De problemen lijken zich te concentreren in de Waterstraat bij de zogenaamde loketverkoop. 

Door Bennie Vonk, raadslid CDA

‘Bewoners van het Van Perlstein complex klagen al jaren over geluidsoverlast en vonden via de reguliere kanalen maar weinig gehoor. Het CDA had al meerdere keren vragen gesteld over deze situatie en aangedrongen op maatregelen.

Een recente aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waarin de sluitingstijden opnieuw zijn vastgelegd was voor ons aanleiding om deze problematiek opnieuw onder de aandacht te brengen. In de raadsvergadering van juni hebben wij een motie ingediend om de loketverkoop bij Dönerix in de Waterstraat gelijktijdig te beëindigen met het sluiten van de terrassen (02:00 uur).                          

Sneller rust

Ons voorstel was om de verkoop dan naar binnen te verplaatsen. Bewoners van het Van Perlstein kwamen met dit voorstel tijdens de beeldvormende raad. Hierdoor hopen ze dat het sneller rustiger wordt op straat zodat deze bewoners ook in de weekenden kunnen genieten van een welverdiende nachtrust.

 In een gesprek met de eigenaar van Dönerix werd ons al snel duidelijk dat hij niet overtuigd is van deze maatregel. Om te onderzoeken of het verplaatsen van de verkoop naar binnen een oplossing is hebben we in onze motie gevraagd om een  proefperiode van één jaar in te lassen.              

De burgemeester stelde in juni voor om dit voorstel eerst zelf te onderzoeken met de betrokken ondernemer. Vandaar dat we onze motie hebben aangehouden.  Nu blijkt dat er een proef komt leek het ons niet meer nodig de motie verder in stemming te brengen. Over een jaar zal de proef geëvalueerd worden met de betrokkenen en hopelijk levert deze wijziging een bijdrage aan de rust in de binnenstad. Een ander probleem dat in die periode bekeken zal worden is het stallen van fietsen in de binnenstad tijdens de uitgaansavonden.  Bepaalde plekken vormen zogenaamde ‘hot spots’. Deze plekken zorgen voor extra overlast bij het ophalen van de fietsen in de nachtelijke uren. Het aanwijzen van andere plekken voor het plaatsen van fietsen kan ook een bijdrage leveren aan het verminderen van de overlast. De binnenstad is een plek die aandacht blijft vragen van het CDA. Er spelen heel veel belangen van verschillende groepen die soms met elkaar in strijd kunnen zijn. Ook hier geldt dat we rekening met elkaar moeten houden, willen we het ook nog een beetje leefbaar houden.’

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.