25 september 2017

CDA stemt in met bouw ziekenhuis A18

Tijdens de raadsvergadering van 21 september heeft de CDA fractie ingestemd met het bestemmingsplan ''ziekenhuis - 2017''. Dit bestemmingsplan maakt het voor het Slingeland Ziekenhuis mogelijk om nieuw te bouwen aan de locatie ''A18''.

Woordvoerder Rens Steintjes deed namens de fractie de volgende bijdrage:
Vanavond besluiten we over de vestiging van het ziekenhuis aan de Kemnaderallee – Oudesluisweg. Beter bekend als ‘’de locatie A18’’. De CDA fractie is zich er zeer van bewust dat met de vestiging rigoureus wordt ingegrepen in het bestaande landschap. Het monumentale boerderijtje zal zón fraaie omgeving gaan missen. Wij pleiten echter wel voor het zorgvuldig volgen van het gemeentelijk monumentenbeleid om de boerderij zelf zo mogelijk te behouden.

Een alom gelauwerd tuinarchitect gaat de groene inpassing van het nieuwe ziekenhuis verzorgen. Daarmee wordt naar onze mening wel het maximale gedaan om een fraaie groene inpassing te realiseren.

Kan het dan niet op een andere, binnenstedelijke locatie? De CDA fractie komt uiteindelijk tot de conclusie: Nee. Daarmee geven we aan dat we instemmen met de ladder voor duurzame verstedelijking opgesteld door deskundigen en onderweg en achteraf getoetst. Wij vinden dat het de toets der kritiek kan doorstaan Vestiging op het Wedeo terrein was op het eerste gezicht een goede optie, maar wat ons betreft is duidelijk dat dit voor het ziekenhuis ongeschikt is.

Voorzitter, de andere kant van de medaille;
Het ziekenhuis, al sinds jaar en dag onze grootste werkgever, verlaat een locatie waar ze al tijden tegen de grenzen van de mogelijkheden aanloopt Met de keuze van het ziekenhuis om zicht opnieuw in Doetinchem te vestigen behouden we een grote speler voor onze lokale economie en werkgelegenheid. De CDA fractie is daar heel blij mee.

Maar dan het belangrijkste…..Met de bouw van een nieuw ziekenhuis wordt de ziekenhuiszorg voor de regio voor de komende decennia zeker gesteld. Wij zijn dan ook heel erg gelukkig met het feit dat er zo forst wordt geïnvesteerd in nieuwbouw en inpassing.

Kortom voorzitter: Alles overwegende stemt de CDA fractie in met de vestiging van een nieuw ziekenhuis aan de A18. De hele regio verdient de best mogelijke ziekenhuiszorg en om dat als Doetinchem mogelijk te maken en te behouden is ons veel waard.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.