RIJSWIJK-CBR-HOOFDKANTOOR
09 februari 2020

CBR Coulanceregeling rijbewijs 75 plussers

Vorig jaar is er onrust ontstaan over de grote achterstanden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Vooral de mensen die wegens leeftijd of ziekte een medische herkeuring moesten ondergaan, waren hier de dupe van. Ik heb hier vorig jaar mijn zorgen over geuit in de Kamer. Want het zijn nu juist mensen zoals u voor wie een auto een belangrijk vervoersmiddel is. Voor bijvoorbeeld mantelzorg, familiebezoek, vrijwilligerswerk of het doen van boodschappen.

In het licht van die grote achterstanden bij het CBR, heeft de minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen per december vorig jaar op aandringen van het CDA de coulanceregeling ingevoerd. Met deze regeling wordt het rijbewijs van gedupeerde 75-plussers automatisch met een jaar verlengd. Dat is mooi, maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost.
 
De coulanceregeling geldt namelijk niet in het buitenland. Dus de mensen die in een grensregio wonen, naast België of Duitsland, zijn hier rechtstreeks de dupe van. Want ook zij hebben vaak familie en sociale contacten net over de grens wonen. Het is toch erg als je daar niet meer heen kan? Dat vind ik absoluut niet kunnen. De coulanceregeling die er nu is, moet een oplossing zijn voor íedereen. Dat is nu niet het geval. Daarom heb ik gisteren (6-2-2020) in het Kamerdebat aan de minister gevraagd daar afspraken over te maken met haar ambtsgenoten in België en Duitsland.

Ik vind dat de minister er alles aan moet doen om voor deze mensen in grensregio’s een uitzondering te maken, zodat zij voorrang krijgen bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Want de auto is wat mij betreft niet alleen een vervoersmiddel, maar vooral een verbindingsmiddel tussen ouderen en hun familie, kennissen en verzorgenden. Ik vind het belangrijk dat iedereen elkaar kan blijven opzoeken, waar men ook woont. Daar zet ik me de komende tijd graag voor in.
 
Wytske Postma
CDA Tweede Kamerlid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.