16 februari 2022

Kleine windmolens voor agrarische bedrijven

Op 15 februari heeft de gemeenteraad een beleidskader vastgesteld met voorwaarden voor initiatieven voor grootschalige opwek van wind- en zonne-energie in de gemeente Duiven. Het beleidskader sluit aan op eerdere raadsbesluiten over grootschalige opwek in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES) van de regio Arnhem Nijmegen. 

De gemeente verleent alleen medewerking aan initiatieven als deze vallen binnen door de raad als ruimtelijk ‘geschikt’ vastgestelde zoekgebied voor grootschalig opwek van wind- en zonne-energie. Dit is globaal aangegeven met het gebied op en rond InnoFase/Centerpoort-Noord. Het beleidskader heeft alleen betekenis voor dat gebied. In de figuur staat het zoekgebied ingetekend. Initiatieven buiten dat zoekgebied passen niet in het ruimtelijk beleid van de gemeente Duiven en komen niet voor planologische medewerking in aanmerking. Het beleidskader richt zich op alle vormen van grootschalige opwek van zonne-energie, inclusief de grondgebonden installaties. Bij windturbines gaat het om turbines groter dan een ‘urban windturbine’ of boerenwindmolen.

Met het  ongewijzigd vaststellen van het beleidskader zou het voor agrarische bedrijven in het buitengebeid onzeker worden of er op hun eigen bouwvlak nog wel kleine boerenwindmolens gebouwd zouden kunnen worden. En om agrariers volledig of bijna volledig in eigen energiebehoefte te kunnen laten voorzien door zonne- en wind-energie, en daarmee ook een duurzame bijdrage te kunnen leveren aan het klimaatakkoord, heeft CDA Duiven-Groessen-Loo, bij monde van ons raadslid Henk Albers, een amendement ingediend om alsnog hierin te kunnen voorzien.  Dit amendement kreeg de volledige steun van de gemeenteraad en is daarmee een onderdeel van het beleidskader. Voor zover hier twijfels over waren, is dit met het amendement succesvol weggenomen. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.