30 juni 2022

Peukmeuk :(

De maand juni staat bij Stichting GoClean altijd in het teken van de actie #peukmeuk. Onlangs heeft Stichting GoClean De Liemers ook een rapport uitgebracht over peuken in het zwerfafval. Dit rapport gaat samengevat over de hoeveelheid sigaretten die gevonden worden in het zwerfafval, de vervuiling van het milieu wat daarmee gepaard gaat, de redenen waarom mensen hun peuken weggooien en de opruimkosten van peuken. In september en oktober 2021 heeft GoClean hiervoor landelijk onderzoek laten doen door vrijwilligers op verschillende soorten locaties, zoals scholen, bushaltes, zachte ondergrond en overheidsgebouwen.

Wist u dat:

- Sigarettenfilters van plastic zijn en genoeg chemicaliën bevatten om ca 8 liter grondwater te bevuilen?

- Sigarettenfilters geen filters zijn die schadelijke stoffen tegenhouden tijdens het roken, oftewel volkomen overbodig zijn?

- Er gemiddeld op iedere 100 vierkante meter 26 sigarettenfilters liggen?

- We in Nederland 21.181 fulltime medewerkers zouden moeten inzetten om alle weggegooide peuken op te ruimen?

Tijd voor het CDA Duiven om zelf een klein onderzoek te doen bij ons eigen overheidsgebouw, het gemeentehuis. Tussen de onweersbuien door zijn Wethouder Johannes Goossen en Andries Veurink op 30 juni flink aan de slag gegaan. Bij elkaar zijn 420 peuken geraapt in ongeveer een uur tijd. De opruimkosten van een peuk zijn door GoClean berekend op €0,06 per filter op een harde ondergrond. We zouden dus mooi €25,20 verdiend kunnen hebben. Het bleef echter bij een welverdiende €0,15 cent voor een achtergelaten statiegeld flesje. We gaan natuurlijk kijken hoe we in de toekomst de hoeveelheid peuken om ons gemeentehuis kunnen verminderen.

Op zaterdag 2 juli a.s. is de grote #peukmeuk2022 dag. Dan gaan vrijwilligers in heel Nederland overal peuken rapen. Hou ze in de gaten en als je ze ziet, geef ze een dikke welverdiende duim omhoog!

#plasticpeukencollectief

#plasticpeukmeuk

#nofilterplease

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.