25 december 2021

Ons standpunt over Vitaal Centrum Duiven invulling fase 4

Op 23 december jl. vond tijdens de Politieke Avond het debat plaats over de invulling van fase 4 van het Vitaal Centrum Duiven. Voor de woningbouwontwikkeling in onze gemeente een belangrijk onderwerp maar zeker ook voor de afronding van het centrumplan. Wij zijn daar in 2008 al mee gestart en in de loop der jaren heeft dit steeds meer gestalte gekregen. Wij zijn er trots op dat er een aantal ondernemers hier een plek heeft verworven waarmee met recht gesproken kan worden over een bruisend plein met verschillende gebruikersmogelijkheden. Ons raadslid Hans Stam heeft hierover op 23 december het onderstaande gezegd waarmee hij aangeeft dat CDA Duiven-Groessen-Loo het liefst kiest voor het plan van Woonzorg Nederland. Dit plan gaat uit van een combinatie van woningbouw en een invulling van de openbare ruimte op basis van de plannen ‘Een Duivens dorpshart voor iedereen’ en ‘Koeltepark Duuve’. Op 18 januari 2022 zal de gemeenteraad een definitief besluit over de invulling van fase 4 van het Vitaal Centrum Duiven nemen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

'Vandaag (23 december 2021) spreken we weer over het Vitaal Centrum Duiven. Deze keer gaat het over de invulling van fase 4. We spreken nu over deze afronding omdat er een aantal zeer betrokken inwoners zich meldden naar aanleiding van de plannen van Woonzorg Nederland om ter plaatse 40 appartementen voor senioren te bouwen. Deze participatie leverde heel wat op, een beter bouwplan, meer groen en meer openbare ruimte. Bij deze willen wij de betreffende inwoners danken voor de inzet! Deze vorm van spontane participatie juichen wij toe. Het is nu aan ons als raad om een besluit te nemen.

Het is alleen niet de eerste keer dat de burger actief betrokken wordt bij het Vitaal Centrum. We weten ongetwijfeld allemaal nog dat in 2008 een referendum over het plan is gehouden en dat het uiteindelijke plan met een overgrote meerderheid is gekozen. Vervolgens stelden we op 19 december 2011 het bestemmingsplan vast waarmee het plan uitgevoerd kon gaan worden. Ook stelden we een beeldkwaliteitsplan vast. Beiden zijn voor onze CDA-fractie het vertrekpunt.

De eerste keus die in onze ogen gemaakt moet worden is of we al dan niet bebouwing met woningen (al dan niet in combinatie met winkels) willen. Wij kiezen dan, overeenkomstig het oorspronkelijke plan uit 2011, voor bebouwing. Mede omdat er een grote behoefte aan woningen is en we hier een bouwrijpe locatie hebben waarvoor het vanaf het begin al de bedoeling is dat er gebouwd gaat worden. Dat uitgangspunt willen we niet verlaten. Dit leidt er toe dat de plannen ‘Een groen gebruikspark’ en ‘Koeltepark Duuve’ voor ons afvallen omdat beiden hier niet aan beantwoorden  Dit betekent echter niet dat de op of aan het plein gevestigde ondernemers beperkt worden in de hun gebruiksmogelijkheden bij de verdere ontwikkelingen van het voorliggende plan. Wij verzoeken het college dat uitgangspunt te onderschrijven. 

Blijven de plannen ‘Een Duivens dorpshart voor iedereen’, ‘Woonzorg Nederland’ en het combinatieplan over. Qua opzet lijken de verschillen beperkt. Een belangrijk verschil voor ons is het beoogde woningbouwprogramma. Aan de ene kant 35 sociale huurappartementen en aan de andere kant 4 winkelunits (eventueel woningen) en 23-29 woningen in een mix van huur en koop, goedkoop en duur. Alhoewel er van ons meer woningen in het centrum gerealiseerd hadden mogen worden (het bestemmingsplan laat er immers 60 toe), is niet alleen het aantal woningen voor ons doorslaggevend.

Ook alleen de parkeersituatie is voor ons niet doorslaggevend. De Nota parkeernormen uit 2018 geeft immers aan dat het acceptabel wordt geacht dat inwoners van het centrum maximaal 250 meter moeten lopen naar een parkeerplaats.

En ook alleen en uitsluitend de beoogde doelgroep is niet doorslaggevend voor ons. Bij het plan ‘Woonzorg Nederland’ weet je op voorhand dat er alleen 55+-ers komen te wonen. Ook in het plan ‘Een Duivens dorpshart voor iedereen’ kan die doelgroep rijkelijk vertegenwoordigd zijn. Er is immers recht op vrije vestiging en 55+-ers hebben nu eenmaal een langere inschrijfduur voor een sociale huurwoning. Eenzelfde redenering gaat op voor eventuele klachten over geluid van het Remigiusplein. Jong of oud, eenieder kan daarover bij het minste geringste klagen.

Maar wat  is dan wel doorslaggevend voor de CDA-fractie? Dat is de snelheid waarmee het plan kan worden gerealiseerd en het type woningen, namelijk sociale huurwoningen, zonder verlies van kwaliteit van de eisen die ten grondslag liggen aan duurzame woningbouw. Dat betekent dat wij kiezen voor het combinatieplan zoals dat wordt voorgesteld door het college. We hebben nu een initiatiefnemer die voor één van de grootste doelgroepen uit de in juli vastgestelde Woonvisie 35 sociale huurwoningen wil realiseren. En dit zonder een financiële bijdrage van de gemeente uit het Fonds betaalbare woningbouw. Met deze 35 woningen verwachten wij daarnaast dat er vele verhuisbewegingen zullen volgen. Volgens gegevens komt minimaal 50 tot 60% uit Duiven zelf. Hierdoor kunnen met het plan veel meer dan 35 personen/stellen een passende woonruimte kunnen vinden, en uiteindelijk de starter ook. Bij deze verzoeken wij het college nog wel om, voor zover juridisch mogelijk, met Woonzorg Nederland af te spreken dat alle (of zoveel als mogelijk) appartementen te verhuren aan mensen die in de gemeente een woning achterlaten.

Wie er ook komt te wonen, het plan wordt een mooi en afgerond geheel van stappen die in 2008 zijn gezet en nu wordt voltooid. Wij wensen op voorhand al die toekomstige bewoners een gezellige en fijne leefomgeving waar het goed vertoeven is.'

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.