09 november 2021

Betoog begroting 2022-2025

Voor ons ligt de begroting van de gemeente Epe, een sluitende begroting in een lastige tijd. Graag willen we namens de hele lokale CDA-fractie complimenten uitdelen aan het college voor wat in deze begroting gepresenteerd is. Het is het afgelopen jaar lastig geweest, dat weten we allemaal. Het Corona virus heeft ons leven ontwricht en we zijn nu langzaamaan, met horten en stoten weer aan het opkrabbelen. Vanwege Corona hebben we vorig jaar in de begroting ervoor gekozen om een reserve herstel- en stimuleringsagenda op te stellen, kort gezegd, de Coronareserve. In december hebben we met elkaar besloten waar dit geld naar toe is gegaan. Als lokaal CDA mopperen we wel eens, maar wat is het fijn dat we in onze mooie gemeente de middelen hebben om extra inspanningen te leveren die nodig zijn in deze coronacrisis. Dat de horeca grotere buitenterrassen kon hebben en daar niet voor hoefde te betalen is hier een voorbeeld van.

Binnen het gemeentebestuur is het ook een onrustig jaar geweest. In 5 maanden tijd zijn 2 wethouders opgestapt en gaat het college nu in een kleinere samenstelling verder tot aan de gemeenteraadsverkiezingen. We hebben het al eerder gezegd, maar nogmaals de complimenten aan de rest van het college dat ze hun verantwoordelijkheid hebben genomen om de gemeente goed te blijven besturen. In september hebben we vervolgens in de raad ook nog een bijzondere stap gezien toen Nieuwe Lijn besloot uit de coalitie te stappen.

Dit ligt allemaal achter ons, we gaan vooruitkijken naar 2022 en verder.

Wij hebben een aantal punten waar we graag aandacht voor willen vragen.

Het eerste punt is een continue terugkerend thema en wel Vliegveld Lelystad. Vorig jaar tijdens de begroting hebben we hiervoor als hele raad een amendement aangenomen, waardoor we middelen beschikbaar hebben gesteld om een second opinion te doen op de gevolgen voor de mens en natuur te onderzoeken, een zogenaamde passende beoordeling. In de krant lezen we dat de gemeente Epe samen met andere gemeenten een oproep heeft gedaan aan de onderhandelaars in Den Haag om een pas op de plaats te maken bij de opening van de Luchthaven. Dat is heel goed natuurlijk. Daarnaast vragen we ons af wat er gebeurd is met de middelen die we als raad vorig jaar beschikbaar hebben gesteld voor de second opinion. Zijn er andere gemeenten die ook een bijdrage hebben gedaan en werkt de gemeente hiermee samen. Is deze passende beoordeling al gedaan? Zo ja, wat is daaruit gekomen en zo nee, waarom niet? Allemaal vragen die we hierover hebben en wij horen graag van het college wat de status is van dit amendement. Want wat ons betreft wordt er niet laag gevlogen boven onze gemeente en moeten we er met elkaar alles, maar dan ook echt alles, aan doen om laagvliegen te voorkomen.

Het tweede punt betreft het aanleggen van de Groene Slinger in de kern Epe. In de commissievergadering heeft Jan Paasman hierover ingesproken. En als lokaal CDA hebben we dit samen met D66 opgepakt. Wat ons betreft worden deze historische plantsoenen daar waar nodig versterkt en met elkaar verbonden, de Groene Slinger. Om dan vervolgens deze wandeling te koppelen aan het klompenpad de Horsthoek en het klompenpad in Emst, ontstaat er een mooie route. We hebben als lokaal CDA hiervoor samen met D66 een amendement voorbereid. D66 zal dit amendement straks ook officieel indienen. De werkgroep die het initiatief heeft genomen, heeft het plan om te komen tot deze drietrapsraket inmiddels aan de griffie gestuurd en volgens mij ligt dit plan nu ook bij alle raadsleden. Wat ons betreft is dit plan een hele mooie basis om ervoor te zorgen dat in we in 2025 kunnen vieren dat deze plantsoenen verbeterd zijn en verbonden zijn met elkaar en met de klompenpaden.

Wat wij graag nog willen benadrukken is de grote betrokkenheid van inwoners bij dit idee. Er zijn inmiddels veel clubs, verenigingen en stichtingen en ook diverse andere inwoners die graag een bijdrage willen leveren aan dit mooie idee. Deze week kreeg ik nog bericht van de VVV dat ze ook heel enthousiast zijn over dit plan omdat er veel vraag blijkt te zijn naar wandeltochten in de omgeving. Wat gaaf dat er zoveel mensen enthousiast worden van dit plan. Het verbindt mensen, en daar worden wij dan weer heel blij van. Als wij als gemeente hier ook een bijdrage aan leveren zou dat natuurlijk helemaal mooi en noodzakelijk zijn. Een betere verbinding en samenwerking tussen de gemeente en de inwoners is bijna niet mogelijk. Wij raden u dan ook van harte aan om dit amendement over de Groene Slinger te steunen, op weg naar een mooi feest met elkaar in 2025 en mooie en leerzame wandelingen.

Ons derde punt: Als lokaal CDA vinden wij woningbouw voor starters heel erg belangrijk en urgent. Als gemeente moeten we daarom een actief beleid gaan voeren hierin. Vanuit Groen Links wordt straks een amendement ingediend over onderzoeken om woningbouw te versnellen middels een actieve grondpolitiek, om te onderzoeken of het mogelijk is om woningen beschikbaar te stellen voor mensen die een binding hebben met onze gemeente en om beleggers te weren middels een zelfbewoningsplicht. Op deze manier proberen we om de jongeren in onze kernen te behouden. Voor ons is dit heel belangrijk, want hierdoor blijft de leefbaarheid van de onze goed en prettig.

Afgelopen zomer hadden we in de kernen van Epe en Vaassen de tijdelijke maatregel dat de fietsen in het centra te gast waren. Hierdoor was er vanzelfsprekend meer ruimte voor voetgangers, maar ook voor terrassen en in de centra en ruimte voor winkeliers om spullen buiten te zetten. Dit was op de meeste plaatsen een succes, voor zowel de bezoekers van het centrum als voor de ondernemers. Als lokaal CDA zouden we dit beleid graag voort willen zetten de komende zomer. Onze vraag aan het college is of dit aansluit bij het idee van het college? Op 1 april begint het zomerseizoen, dus de voorbereidingen hiervoor kunnen binnenkort gestart worden. Hierbij vragen we nog wel aandacht voor de te diepe waterbak in Vaassen voor de bibliotheek, waardoor hier doorheen fietsen lastig is. Maar volgens ons is het college dit al aan het oplossen, kunt u dat bevestigen? Mocht het college verder gaan met de aanpassingen voor de zomer dan vragen we aandacht voor de toegankelijkheid van de looppaden in de kernen. Laatst waren we in Vaassen op de markt en kregen daar veel opmerkingen over de wandelpaden die slecht toegankelijk zijn doordat er allerlei borden enzo op staan. Ook uit Epe horen we dergelijke geluiden n.a.v. de ervaringen uit de Coronaperiode.

Ook willen we graag nog aandacht vragen voor de verschillende speeltuinen in onze gemeente. Hierover hebben we ook technische vragen gesteld en vragen in de commissie, maar de antwoorden hierop waren ons niet duidelijk. Het beleid is nu dat er geen middelen in de begroting zitten voor onderhoud en vervanging van speeltoestellen in speeltuinen. De praktijk is dat als toestellen niet meer gerepareerd kunnen worden, dat ze dan weggehaald worden en hier niets voor in de plek komt. Bijna een uitsterfconstructie voor speeltuinen. Dat moet beter volgens ons, want buiten spelen is zo belangrijk voor kinderen. Onze concrete vraag is dan ook of het college kan aangeven wat het betekent als we vervanging van speeltoestellen opnemen in de begroting?

Ik ga afsluiten. Wat ons betreft ligt er met deze begroting een solide basis voor het volgende college wat na de verkiezingen in maart aan zal treden. We weten natuurlijk niet wie zitting zal nemen in dit college, maar we weten wel dat de financiële basis voor dit college op orde is. Wij gaan als lokaal CDA met veel vertrouwen de verkiezingen in, met een fantastisch team.

Voor nu willen we het college complimenteren met deze mooie passende begroting en wensen u Gods kracht toe bij de uitvoering van deze begroting.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.