21 december 2019

Van afval naar grondstof

Recentelijk is er steeds meer te doen om de hoeveelheid afval, die wij met elkaar produceren. In de toekomst proberen we steeds meer herbruikbare grondstoffen uit ons afval te scheiden, zodat we minder echt afval overhouden en de kosten en afvalberg kunnen verminderen.

Al verschillende gemeente om ons heen zijn naar andere systemen gegaan van afvalinzameling zoals betaling per leging of gemeenschappelijke containers op centrale plaatsen voor het grijze afval. Deze ontwikkeling werpen ook echt vruchten af want de om ons heen liggende gemeenten bieden veel minder afval aan t.o.v. Epe. In het restafval in Epe zit nog 60% aan herwinbare grondstoffen.

In Epe bedroeg de aangeboden hoeveelheid afval per inwoner in 2018 gemiddeld 186 kilo terwijl Lochem op bijna 100 kilo zat. Alle omliggende plaatsen zitten onder de 150 kilo en enkele zelfs onder de 100 kilo.

Als we verantwoord met onze wereld en natuur willen omgaan, zullen er in Epe dus nog grote stappen gezet moeten worden. Zeker als we ons streven willen halen om in 2025 nog maar 30 kilo per inwoner te willen aanbieden.

Het college heeft op 27 november Het Grondstofrijk Epe beleidsplan afval- en grondstoffen gemeente Epe,   ter inzage gelegd en inwoners hebben tot 15 januari de tijd  https://www.epe.nl/in-epe/bekendmakingen_41670/item/inspraak-concept-grondstoffenplan_40582.html om gemotiveerde zienswijzen in te dienen bij het college van B&W van Epe, postbus 600, 8160 AP Epe of per mail [email protected] 

Met vriendelijke groeten, Loes Looman

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.