In de gemeenteraad van Geldermalsen van 16 maart heeft fractievoorzitter Henk van Heusden namens het CDA het volgende betoog gehouden: 

Het voorliggende herindelingsontwerp vormt het einde van een eerste formele stap in het proces van herindelen. Hierop volgt de inspraakperiode met zienswijzen en dan herindelingsadvies ter definitieve besluitvorming in juni. In algemene zin is het herindelingsontwerp een fris en leesbaar stuk geworden.

In Hoofdstuk 3 context onderbouwing herindeling geeft u aan:

Wij gaan voor GNL om :

  1. Beter te kunnen inspelen op de veranderende samenleving en bestuurlijke omgeving

  2. Meer aandacht te geven aan het behouden en zo mogelijk versterken van de leefbaarheid in de kleine kernen

  3. De bestuurlijke invloed te vergroten binnen regio Rivierenland en de provincie Gelderland

Bij de Ontwikkelingen en opgaven:

Geeft u terecht aan dat taakverdeling aan het verschuiven is en overheidstaken dichterbij de burgers belegd moet worden. Wij denken hierbij aan ontwikkelingen Sociaal Domein en de Omgevingswet.

Tevens hebben we hierover gesproken in de Moties bij ontwikkeling dienstverleningsconcept en huisvesting en uitvoeringsagenda Manifest Lingewaal.

In Hoofstuk 4 strategisch profiel geeft u terecht aan dat:

De nieuwe gemeente een groen en agrarisch karakter heeft  met groot buitengebied met fruitteelt, landbouw, veehouderijen en glastuinbouw. En mooie omgeving waar het prettig wonen, recreëren en verblijven is. Hierbij vormen de kernen samen met het grote buitengebied de basis van de nieuwe gemeente.

Het CDA is het met u eens dat de gemeente steeds meer verandert van uitvoerder naar ondersteuner en facilitator, waarbij burgerparticipatie en overheidsparticipatie steeds nadrukkelijker in beeld zijn.

Inwoners zijn ook steeds meer digitaal actief en gemeente moet zaken daardoor ook snel en efficiënt hiermee kunnen afhandelen.

De gemeente zal, zoals al eerder aangegeven, qua houding moeten veranderen van een ”ja mits” naar “nee tenzij” cultuur. Dit heeft gevolgen voor de werkprocessen, inrichting organisatie en de ICT faciliteiten.

Het CDA onderschrijft dat bestuurders en ambtenaren dichtbij en voor iedereen gemakkelijk bereikbaar moeten zijn. Persoonlijk contact voorop staat en waar mogelijk digitaal ondersteund.

De nieuwe gemeente zal betrouwbaar, samen met burgers en duidelijk en helder moeten communiceren.

Mooi dat de nieuwe gemeente energieneutraal wil zijn in 2030 zoals eerder uitgesproken in Geldermalsen.

De nieuwe gemeente zal goede contacten dienen onderhouden met het bedrijfsleven en is de grootste fruitgemeente van Nederland.

Er dient naast de agrarische sector bijzonder aandacht te zijn voor ontwikkeling van recreatie en toerisme. Wij hebben vanuit cultuurhistorische waarden veel te bieden.

De nieuwe gemeente dient bijzondere aandacht voor minimabeleid en armoedebeleid te hebben en stimuleert gezond gedrag en zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen.

De nieuwe gemeente benut de mogelijkheden om in te spelen op de woningbehoefte vanuit de kernen en sluit daarbij aan op de wensen van de inwoners. Het CDA ondersteunt daarom de Motie om dit te versterken en willen u verzoeken bij de Provincie te pleiten voor extra woningcontigenten voor de kleine kernen. Dit zou naast de financiële zaken een mooie bruidsschat zijn als start van de nieuwe gemeente.

Het CDA ondersteunt het proces dat we na 1 juli weer op interactieve wijze contact zoeken met de inwoners om eind 2018 in samenhang met ontwikkeling Omgevingswet te komen tot een bidbook voor de nieuwe gemeenteraad.

Nav Hoofdstuk 5 bestuur en organisatie merken we op dat

Zoals ook wordt aangegeven in de reactie van de ondernemingsraden dat er bij het komen van een platte organisatie geïnvesteerd zal moeten worden in dit komende veranderingsproces. Dit geldt zowel voor de ambtelijke als de bestuurlijke organisatie. 

Het CDA onderschrijft de ontwerpcriteria van hoofdstuk 5.3 voor de nieuwe ambtelijke organisatie en zijn verheugd dat de ondernemingsraden de uitgangspunten van de nieuwe organisatie ondersteunen. Wij vragen extra aandacht voor de begeleiding hierin. Wij onderkennen cultuurverschillen in de huidige organisaties. Het komen van theorie naar praktijk van veranderingsprocessen laat zien dat eea nl nogal weerbarstig kan zijn. Er kleven hierdoor risico’s aan het wekken van verwachtingen en het waarmaken hiervan.  

Het CDA pleit tenslotte ook voor begeleiding van de raadsleden in samenwerking met de griffie in het komende veranderingsproces, zodat ook duidelijk wordt hoe we op de nieuwe organisatie kunnen anticiperen en sturen. Dit proces van begeleiding zal op korte termijn dienen opgepakt te worden.

Nav Hoofdstuk 6 Financiële gevolgen herindeling:

In de uitgebreide toelichting van de accountant hebben we kunnen constateren dat de nieuwe gemeente een gezonde financiële structuur zal hebben.

Met vriendelijke groet,

Henk van Heusden,

Fractievoorzitter CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.