26 april 2021

Amendement van het CDA maakt AZC met buffer mogelijk

Het CDA Harderwijk – Hierden heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering van 22 april 2021  een amendement ingediend om onder voorwaarden de buffer van 300 plekken, naast de reguliere 500 plekken in het AZC, te kunnen benutten. Het CDA kiest dus voor een basis van 500 plekken, met meer gezinnen en geen overlastgevers. “Ook bij een instroom van meer dan 25.688 landelijk (dit is het gemiddelde over de laatste vijf jaar) wil het CDA er zijn voor de kwetsbare medemens, wanneer er behoefte is aan extra plekken voor de mensen die op de vlucht zijn. Dan kan namelijk de buffer van maximaal 300 plekken benut worden”, aldus raadslid Peter Sels. Het amendement heeft een meerderheid gekregen en is dus aangenomen, met steun van de CU, D66, PvdA, GL en de SGP.

Daarbij roept het CDA andere gemeenten ook op hun verantwoordelijkheid te nemen, zodat er sprake is van een eerlijke verdeling in Nederland.

Volgens het CDA is het niet realistisch om eventuele vrije plekken in de buffer voor jongerenhuisvesting te bestemmen. “Dit is namelijk geen structurele oplossing voor de jongeren. Als er een vluchtelingencrisis komt, dan heb je die plekken hard nodig voor vluchtelingen”, aldus Peter Sels. Het CDA stelt voor nu alvast concrete huisvestingsplannen te maken voor de periode na het AZC en te werken aan een echte oplossing voor jongeren. Tegelijkertijd is het CDA, samen met de hele raad, op zoek naar geschikte plekken voor jongeren. Daarbij kijkt het CDA naar de omgeving van station en stad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.