23 september 2021

Bezoek CDA Congres

Foto: Olga Maarleveld met CDA prominenten Wopke Hoekstra, Marnix van Rij, Hugo de Jonge en Ank Bijleveld

We moesten al vroeg uit de veren om op tijd in Den Bosch te zijn. We werden rond half negen verwacht. Met enig scepsis gingen we op pad, want wat voor goeds uit de CDA-kamp hadden we de laatste tijd meegemaakt? 

Bij aankomst zagen we dat het druk was voor de ingang. Dat had te maken met de corona-incheck. We haalden onze lunchbonnen, haalden koffie en namen plaats in de grote hal, met steeds een stoel vrijgelaten. We zaten mooi voorin en zagen centraal een podium als een boksring, maar dan zonder ring, met daarboven grote videoschermen. Overal Tv-camera’s en voor elk vak cateringstalletjes. We konden inloggen met onze smartphone en laptop en konden even later meedoen met een proefstemming. Dat was wel nodig, omdat er later gestemd moest worden over ruim veertig moties. 

Spies en Omtzigt
We begonnen met een prachtig gezongen ‘Wilhelmus’. Voor de lunchpauze werd de gang van zaken doorgenomen vanaf de dramatische verkiezingsuitslag. Interimvoorzitter Marnix van Rij en Liesbeth Spies kwamen op het podium. Het ‘rapport Spies’ werd uitvoerig besproken, waarbij er veel interactie was met de zaal. Want in 2010 had het CDA nog 67.592 leden en in 2021 waren er nog 37.000 leden. Natuurlijk kwam ook de gang van zaken rond het partijleiderschap en de stoelwisselingen daarin aan de orde. Er werden veel kritische vragen gesteld. Veel aandacht ging ook naar Pieter Omtzigt, veel waardering ook, veel spijt over zijn vertrek, en dat de deur voor hem wijd openblijft. Vooruitziend hebben we twee prachtige rapporten gezien. Het ‘rapport Van Zwol’, van het Wetenschappelijk Instituut, met zijn heldere analyse en aanbevelingen. Maar ook het ‘rapport Bontenbal’ over het klimaat, en de duidelijke aanbevelingen hierin voor de koers van het CDA. Het aanleunen tegen de VVD werd niet genoemd; wel was er applaus voor de middenkoers en in gesprek blijven met links. 

Na de lunch kwamen de moties ter sprake en konden we veelvuldig stemmen. Over de opvallendste uitkomsten zijn Zwart en Maarleveld het eens: Tegen advies in regeren en IS-vrouwen- en kinderen. 

Het congres stelde dat de afschaffing van het studentenleenstelsel een breekpunt moet zijn bij de formatie. Deze motie werd ingediend door het CDJA. Onder druk van aanwezige jongeren werd dit aangekomen. Ook moet het CDA achter terughalen uit Syrië van de IS-kinderen (met hun IS-moeders) gaan staan, ook al kunnen we het lot van Yezidi’s niet verbeteren.

Aan het einde van de dag was voor Maarleveld geheel duidelijk dat men besefte hoe diep de crisis binnen het CDA is.

Jonge bestuurders
Het laatste deel van de middag werd ingeruimd voor jonge, succesvolle CDA-bestuurders. Zij vertelden over hun enthousiasme en manier van aanpak. Ook de Taskforce Gemeenteraadsverkiezingen werd genoemd. Een mooie tip voor onze gemeenteraadsfractie. 

Het klapstuk was de bevlogen speech van onze voorman Wopke Hoekstra: vol bezieling, voor de vuist weg. Mijn scepsis smolt als sneeuw voor de zon. Tevreden gingen we weer naar huis.

Samenvattend zegt Maarleveld dat het ontbrak aan visie op voortgaand beleid gezien de urgentie van de problemen die er op het moment in Nederland zijn zoals de stikstofcrisis en de woningmarkt. “Ik kan alleen maar hopen dat die visie zich de komende maanden uitkristalliseert”.

Door: Marinus Zwart (CDA-lid) en Olga Maarleveld (CDA-bestuur)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.