13 december 2020

Het CDA perspectief op 2021

Van zeven vette naar zeven magere jaren
Na zeven vette jaren zijn nu misschien wel de zeven magere jaren aangebroken. Tenminste dat zou je wel denken als je kijkt naar de begroting van de Gemeente Harderwijk. Na jaren van flinke investeringen waarbij druk is gewerkt aan het aangezicht van Harderwijk en waarbij er veel voor onze inwoners gedaan is, lijkt deze tijd nu voorlopig voorbij. Is dat erg? Wat het CDA betreft niet.

De inhoud voorop
Op 29 oktober jl. mocht ik voor het eerst als fractievoorzitter namens het CDA het debat over de begroting voor mijn rekening nemen. Ik zie dat wel als een dingetje. Je wilt natuurlijk het CDA-verhaal goed naar voren brengen en een goede indruk achterlaten. Stiekem hoop je ook nog op een quote in de krant. Maar uiteindelijk gaat het om de inhoud en waar wij als CDA met Harderwijk naar toe willen.

Geen makkelijke tijd. Maar er ontstaan ook mooie verbindingen in de samenleving
De insteek van mijn debatbijdrage was om positief te zijn ondanks de tijd waarin we leven en een begroting die niet rooskleurig is. Ik merk namelijk dat, onder andere in de lokale politiek, er best wel negatief sentiment heerst. Zeker ter rechterzijde van het CDA. Daar schieten we niets mee op. Juist met een positieve, maar wel constructief-kritische, instelling komen we verder. Er gebeuren namelijk ook veel mooie dingen, ook in een tijd als deze. Zoals mooie samenwerkingen tussen lokale ondernemers en zorginitiatieven die hebben plaatsgevonden, zoals die van Boodschappen Harderwijk. Prachtig! Hieruit blijkt dat als we de zaken samen aanpakken, we veel verder komen.

Drie kernthema’s: samen, veilig en dichtbij
In mijn debatbijdrage heb ik voor het eerst ook onze nieuwe kernthema’s voor het voetlicht gebracht: samen, veilig en dichtbij. Thema’s die ons houvast geven in ons handelen en die ons moeten ondersteunen in de verdere opbouw van ons profiel richting de verkiezingen in 2022. Zéker in een tijd als deze.

2021: focus op kwaliteit van beleid en uitvoering
In mijn debatbijdrage heb ik aandacht gevraagd voor de kwaliteit van beleid en de uitwerking daarvan. Afgelopen jaren zijn veel nieuwe projecten opgestart en is nieuw beleid geïnitieerd. Helaas is een deel van deze projecten en beleid niet binnen de afgesproken termijn afgerond of zelfs nog niet opgestart. In een aantal gevallen was de kwaliteit ook niet voldoende of waren geen duidelijke doelstellingen afgesproken. Hierin ligt ook een rol voor de gemeenteraad. Voorbeelden die ik heb genoemd zijn: van afval naar grondstof (VANG), de Geluksroute, de Detailhandelsvisie en de uitwerking van één gezin één plan. Bij deze voorbeelden hebben we het als gemeente echt laten liggen.
Juist nu er weinig tot geen geld is voor nieuw beleid zijn wij als CDA van mening dat we inzetten op de kwaliteit van beleid. Wat ons betreft geld dat juist voor de zorg. Eventuele bezuinigingen mogen de zorg niet raken in de kwaliteit van zorg. Daar hebben wij altijd voor gestaan als CDA en dat zullen we blijven doen.

Beter grip op Meerinzicht is nodig
Tijdens het debat heb ik ook aandacht gevraagd voor onze uitvoeringsorganisatie Meerinzicht. Deze breidt steeds verder uit en we hebben als CDA het gevoel dat we de grip en de regie hierop kwijtraken. Aankomend jaar zullen we deze organisatie beter onder de loep nemen. Hierin worden we ondersteund met een onderzoek door de Rekenkamercommissie.

De inzet van het CDA
Het CDA heeft zich bij de begroting ingezet o.a. voor geld voor de nieuwbouw van de Voedselbank. Dit was geen makkelijk proces, maar het is ons wel gelukt om daar de handen voor op elkaar te krijgen. We zijn daarnaast ook met een motie gekomen waarbij de insteek is om als gemeente de regie te pakken als het gaat om mensen van werk naar werk te helpen. Een belangrijk gegeven omdat in de sectoren: horeca, detailhandel en culturele sector, mensen hun baan dreigen te verliezen. Terwijl in andere sectoren, zoals: onderwijs, techniek en zorg men mensen te kort heeft.
Als laatste hebben we nog een idee in de gemeenteraad geopperd. Als CDA zouden we het namelijk mooi vinden om, zodra we weer terug kunnen naar het “normale leven”, we als gemeente samen met de stad een moment van herdenking en van viering organiseren. Stil staan bij alles wat er zich tijdens deze pandemie zich heeft afgespeeld, maar dat we daarnaast ook weer samen kunnen zijn en het leven kunnen vieren.
Al met al was het proces rondom de begroting heel anders dan andere jaren. Er was weinig tot geen geld om te verdelen of om nieuwe initiatieven te starten. Dit zorgt voor meer spanning, maar ook voor meer kleur en verschil tussen de partijen. Mijn insteek met de fractie zal zijn om onze inwoners perspectief te bieden en actief in te spelen op de signalen uit onze samenleving. Dit willen wij samen met onze inwoners doen, door dichtbij ze te staan en te zorgen voor hun veiligheid.

Door: Wilco Mazier, fractievoorzitter

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.