08 mei 2023

In de achtbaan van het raadswerk

Door Adriaan Bruinink 
Fractielid 

Deze maand is het precies 11 maanden geleden dat ik geïnstalleerd ben als raadslid. Sindsdien maak ik samen met 29 collega’s onderdeel uit van de gemeenteraad. Het leven is een achtbaan wordt er wel gezegd, dat kan ook gezegd worden over de afgelopen periode. 15 tot 20 uur staat er volgens diverse informatiebronnen voor een raadslidmaatschap en dat naast een gezin, baan en hobby’s. Kortom dat vereist goed timemanagement.  

De afgelopen periode is mijn agenda goed vol geweest. Enerzijds met activiteiten en afspraken die al in mijn agenda stonden, aangevuld met diverse uitnodigingen, (werk)bezoeken, afspraken en de vele commissie- en raadsvergaderingen. Natuurlijk was dit niet geheel onverwacht, maar toch leek het op een achtbaan waar je dan inzit.    

Doordat we een relatief kleine fractie hebben, hebben we goede afspraken gemaakt wie welke commissie voorbereid. Voor mij is dat in hoofdzaak de commissie Samenleving en ik ondersteun Gerdien Morren bij de commissie Ruimte. Binnen de fractie is veel ruimte voor elkaars inbreng en helpen we elkaar waar dit nodig is. 

Naast mijn inzet voor de nodige commissies ben ik ook lid van de Auditcommissie. Zeer interessante onderwerpen over de (financiële) bedrijfsvoering, managementinformatie en jaarrekening staan er op de agenda. Veel informatie en je krijgt een goed beeld over de processen binnen de gemeente.  

Het raadslidmaatschap neemt grote verantwoordelijkheid met zich mee en is soms ook koorddansen. Ik word enthousiast van de diverse gesprekken en ervaring die je opdoet. Er spelen grote onderwerpen in de gemeente en het kost tijd om de dossiers te kennen, begrijpen waar men het over heeft, wat is er in het verleden al besproken en vastgelegd en wat wij als fractie ervan vinden. Maar ook wat ik er persoonlijk van vind.  

Met de fractie en het bestuur zijn we aan het nadenken om op korte termijn meer zichtbaar te zijn binnen onze gemeente. Meer de wijken in. Zorgcentra, wijkcentra en bedrijven bezoeken en luisteren wat er speelt binnen onze gemeente. Daarnaast zal een van mijn speerpunten zijn het dorp Hierden.  

Na bijna een jaar raadslidmaatschap word ik steeds enthousiaster en geeft het me veel energie. Ik realiseer me dat ik het afgelopen jaar veel heb geleerd, maar dat ik ook nog heel veel moet leren. Kortom ik hoor graag tips en tricks om mijzelf beter te ontwikkelen. Maar kom ook graag in gesprek met iedereen die wil werken aan een mooier en beter Harderwijk en Hierden. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.