26 juni 2020

Samenwerken.....begin alvast met gedag zeggen

Ik ben nu 6 jaar wethouder in Harderwijk en met veel plezier en in diezelfde 6 jaar mag ik ook bestuurslid zijn van de samenwerking "Meerinzicht". Meerinzicht is de samenwerkende uitvoeringsorganisatie van Ermelo, Zeewolde en Harderwijk. Een organisatie die o.a. zaken uitvoert voor Sociaal Domein, Belastingen, Financiën, GEO maar ook dienstverlening. Om de organisatie te verbeteren wordt vaak gesproken over Standaardiseren en Harmoniseren, maar dat zorgt meer voor verwarring dan minder. Wat is wat?

Definities
stan·daar·di·se·ren (standaardiseerde, heeft gestandaardiseerd): in overeenstemming brengen met een standaard
har·mo·ni·se·ren (harmoniseerde, heeft geharmoniseerd): overeen laten stemmen

Nu klinkt dat natuurlijk heel logisch, maar concreet betekent dit dat de ambtenaren van Meerinzicht werken voor alle drie de gemeenten. Vanuit hun professie geven zij advies aan de 3 Colleges en Raden, maar ze zien ook waar handiger kan worden samengewerkt en zien ook waar gemeenten erg van elkaar kunnen verschillen. Waar eerder samenwerken in de grote regio niet zo goed ging is het met Ermelo en Zeewolde veel succesvoller. 

Samenwerking
Wordt het dan makkelijk? Natuurlijk niet, want er spelen veel emoties. Emoties over regie en soms ook over het verleden en de toekomst. Het is een zorgvuldig proces waarin het ook duidelijk moet zijn tot waar die samenwerking gaat. Want samenwerken vraagt offers en ook dat moet goed besproken worden met iedereen, want als iedereen altijd winst wil dan werkt het niet. En dit gaat niet alleen over geld, maar bovenal over regie en controle. Want ook bij harmoniseren en standaardiseren moeten compromissen worden gesloten. Samenwerken vergt compromissen, maar niet zozeer van gemeenten. Het gaat over een samenspel van Colleges, Gemeenteraden maar bovenal de inwoners van de verschillende gemeenten. Zij moeten allen een goed gevoel hebben bij het samenspel en ook voldoende vertrouwen dat het met elkaar beter is dan alleen, maar ook met de zekerheid dat de verschillende plaatsen niet echt op gaan in elkaar. Iedereen wil natuurlijk wel zichzelf blijven en regie houden. En dat kan ook. De samenwerking tussen Ermelo, Zeewolde en Harderwijk is nog vers en eigenlijk pas net begonnen als je het relateert aan de geschiedenis. De eerste grote stappen moeten nog worden gezet door Colleges en Raden. Zij beginnen met een samenspel op gebieden als Economie, Omgevingsvisie en Duurzaamheid. Daar liggen hele mooie kansen in de samenwerking om logischer bij elkaar aan te sluiten. Die eerste stappen van Colleges en Raden kunnen in de toekomst overgenomen worden door de inwoners van Zeewolde, Harderwijk en Ermelo. Want als gemeente werk je voor de inwoners dus als zij gaan samenwerken, overleggen en zich gezamenlijk gaan inzetten dan blijft, en wordt, dit gebied prachtig.

Zeg alvast gedag
Voor inwoners zijn de grenzen van de gemeentes veel minder hard. Zij doen soms al vrijwilligerswerk in een andere gemeente, werken er, hebben daar vrienden of doen hun boodschappen in een andere gemeente. Die minder harde grenzen zorgen ervoor dat de 3 gemeenten zelfstandig blijven, maar beter werken dan alleen. Dus komt u binnenkort iemand tegen uit Harderwijk, Ermelo of Zeewolde (en woont deze niet bij u in de gemeente) zeg dan alvast gedag, goedendag of hallo. En heeft u tijd, maak dan alvast een praatje want de kans is groot dat u elkaar ooit weer ontmoet bij het samenwerken!

Door: Jeroen de Jonge, wethouder

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.