11 januari 2020

Het zijn de kleine dingen die het doen....

Natuurlijk is dit ook een liedje. Natuurlijk kun je iets vinden van die tekst. Natuurlijk zijn Saskia en Serge nooit internationaal doorgebroken.
Maar de essentie van deze titel slaat wel heel erg op plaatselijke politiek. Plaatselijke, of lokale politiek gaat veel over kleine belangen, kleine veranderingen en kleine geluksmomenten. Maar die kunnen voor Harderwijkers heel groot zijn. Groot in gevolgen, groot in emotie en een grote verandering in hun leven.

In vorige artikelen schreef ik al eens over woningbouw in je buurt, een omvorming van een vakantiepark of het vinden van een leuke uitdaging binnen vrijwilligerswerk.
Waar ik het nog niet met u over heb gehad is "positieve gezondheid". Een onderwerp wat ik samen met mijn collega Gert Jan van Noort mag oppakken. Het komt voort uit een visie die verder gaat dan gezondheid. Het gaat over op de juiste plek komen en zitten, over geholpen worden met niet alleen een medische blik en waar ontmoeting centraal staat.

Harderwijk is een mooie stad, maar dat houden vergt energie en een blik op de toekomst. En in die blik zie ik wel dat er een tekort aan onder andere huisartsen dreigt als wij nu niet ontwikkelen en kansen pakken. Het hebben van voldoende ziekenhuiscapaciteit, voldoende huisartsen en voldoende tandartsen zit in onze visie als gemeente. En juist het concept "positieve gezondheid" is één van die kansen. Het zorgt er voor dat logische dingen bij elkaar komen zoals een huisarts, een wijkcentrum, een eetgelegenheid, een apotheek, een welzijnsinstelling, een zanglokaal, een bingoplek, een psycholoog, een fysiotherapeut en een koffiemoment.

Positieve gezondheid is een benadering binnen de gezondheidszorg die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mensen en niet op de beperkingen of ziekte zelf.
Positieve gezondheid brengt logische zaken bij elkaar, maar zorgt ook dat het logisch is dat je naar die ene plek gaat. De plek waar alles gebeurt in de wijk, waar jij het kent en zij jou en waar veel hulp is. Harderwijk heeft vele "wijkplekken" waarvan "De Roef", "De Kiekmure" en "De Bogen" de grootste zijn en die drie liggen ook naast een wijkwinkelcentrum en dat is een groot voordeel in dit concept want een supermarkt is voor velen een plek in de wijk waar zij veel heen gaan. Alle drie de wijklocaties zijn eigenlijk geschikt om breder te worden ingezet. Daar is nu ontmoeting, maar zou dus ook best wat medisch kunnen worden toegevoegd en natuurlijk ook meer maatschappelijk. Want dan een ontstaat er een plek waar alles bij elkaar komt en waar een betekenis leven van mensen centraal staat.
Positieve gezondheid is veel meer dan een huisarts in een wijkcentrum en misschien lijkt het concept dus een klein ding, maar het is zoveel meer... en het wordt zoveel meer. Als Harderwijk zetten wij de komende tijd in om die plekken te creëren, die kansen concreet te maken en daar kunnen wij snel mee starten. De Roef en De Kiekmure zijn er al mee bezig en dat lijkt misschien iets kleins, maar dat zijn wel de dingen die het doen.

Jeroen de Jong

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.