19 januari 2020

Hondenbeleid in de gemeente Harderwijk

Tijdens de vergadering van de commissie Ruimte op 16 januari was een werksessie ingepland over het hondenbeleid in de gemeente Harderwijk. Na een inleiding van de wethouder hebben we geluisterd naar twee insprekers. De eerste inspreker vroeg aandacht voor het gebrek aan handhaving op het gebied van los lopende honden en het niet opruimen van hondenpoep. De andere inspreker wees op het feit dat hulphonden een uitzondering zijn in de regelgeving en veel mensen daar niet van op de hoogte zijn. Daarna konden de aanwezigen via een mentimeter reageren op diverse stellingen.
Hieruit bleek dat men het voor honden in de gemeente Harderwijk eigenlijk best goed geregeld vond. Het losloopgebied Strokelbos bijvoorbeeld scoorde hoog. Het merendeel van de aanwezigen was voor het blijven innen van hondenbelasting en veel van hen waren voor betere handhaving en boetes bij overtredingen.

Rondom plattegronden van de gemeente werd in groepen gepraat over wat goed is en over wat om verbetering vraagt. Men gaat de input van deze avond verwerken en zal ook nog via het online stadsgesprek aandacht vragen voor het hondenbeleid.
Uiteindelijk volgt verwerking in een actualisatie van het hondenbeleid. Dit traject zal gaan via college, commissie en raad waarna het de verwachting is dat dit rond de zomer ingevoerd kan worden.

Wij zijn benieuwd wat hieruit gaat komen en hopen op een mooi beleid waar iedereen zich in kan vinden. Harderwijk zijn wij samen. 

Gerdien Morren

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.