25 november 2019

Terugkoppeling cie Ruimte van 21 nov 2019

Donderdag 21 november was er een vergadering van de commissie ruimte met drie agendapunten.
Dit waren bestemmingsplan bouw- en infrapark, veegplan buitengebied en het fietsbeleid van de gemeente Harderwijk.

De stukken kunt u vinden door op deze link te klikken. Hier kunt u ook de gehele commissie terugkijken. 

Het vastgestelde 'Veegplan Buitengebied' vormt samen met het onherroepelijke bestemmingsplan Buitengebied 2014 een actueel planologisch-juridisch kader voor het toetsen van de bouw- en gebruiksmogelijkheden van het buitengebied. Dit is ook het geval bij het bestemmingsplan bouw, en infrapark.

Fietsbeleid gemeente Harderwijk

In het collegeprogramma is aangegeven om integraal fietsbeleid op te gaan stellen. Door de inwoners van Harderwijk zijn namelijk complimenten gemaakt over de investeringen in de fietsinfrastructuur, maar tevens wordt aangegeven dat de samenhang soms nog ontbreekt. Daarnaast wordt het gebruik van de fietsinfrastructuur steeds intensiever door onder andere elektrische fietsen, scootmobielen en speedpedelecs. In het beleid dient aandacht te worden gegeven aan: snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk, infrastructuur voor scootmobielen, goede verbindingen tussen de verschillende wijken en fietsenstallingen.

Het was goed om te horen dat er een actieplan 'fietsparkeren' gestart gaat worden met betere bewegwijzering naar fietsparkeervakken en stallingen. In de straten en op de pleinen zullen fietsparkeervakken voor 900 extra fietsen komen. Er volgt een campagne voor fietsers zodat men op de hoogte is van de nieuwe mogelijkheden en bovendien zullen voorlopig ook de fietscoaches nog ingezet worden. We hebben aandacht gevraagd voor oudere- en kwetsbare fietsers en als antwoord gekregen dat Harderwijk een ”doortrappen” gemeente gaat worden, dit is een project vanuit de provincie Gelderland waarbij de focus ligt op oudere verkeersdeelnemers op de fiets. Dat vinden wij goed voor elkaar.

 

Gerdien Morren 

 

foto: deStentor

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.